Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da se nada uspešnijem samitu procesa Brdo-Brioni nego što su bili prethodni i da se skup koji se 11. septembra održava u Skoplju neće kao prethodna dva završiti "svađom raštimanih instrumenata" i nesuglasicama oko završne deklaracije.

Milanović i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar su kopredsednici regionalne inicijative Brdo-Brioni, a domaćin samita 11. septembra u Skoplju je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

I na ovom skupu srž inicijative ostaje približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, što je bio i njen prvobitni cilj, a lideri država regiona će se osvrnuti i na suzbijanje posledica klimatskih promena i na zadržavanje mladih na prostoru Zapadnog Balkana, najavljeno je iz kabineta hrvatskog predsednika, a prenosi agencija Hina.

Nedugo nakon što je izabrana, Pirc Musar je potvrdila da Slovenija želi zajedno sa Hrvatskom da nastavi projekat Brdo-Brioni.

Milanović je povodom samita u Skoplju izrazio nadu da neće ponovno završiti "svađom raštimanih instrumenata kao zadnja dva puta”, a o tom je formatu rekao da se "neke stvari moraju kalibrirati i dovesti u malo mirnije vode”.

Na samitu koji je prošle godine u septembru održan na Brdu kod Kranja nije usvojena završna deklaracija zbog zahteva Hrvatske da se u njoj spomene konstitutivnost sva tri naroda u BiH, sa čime se nisu složila tadašnja dva člana Predsedništva BiH - Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Učesnici samita Procesa Brdo-Brioni usvojili su tada zajedničke zaključke kojima se poziva na ubrzanje procesa proširenja EU na Zapadni Balkan i traži status kandidata za članstvo u EU za BiH i bezvizni režim za čitav Zapadni Balkan do kraja 2022.

Godinu dana ranije, na samitu je usvojen kompromisni završni dokument zvog nesuglasica između predsednice Kosova Vjose Osmani i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na samitu u Skoplju će, pored Milanovića, Pirc Musar i Pendarovskog, učestvovati i predsednici Vučić, Osmani Sadriu, Albanije Bajram Begaj, Crne Gore Jakov MIliatović, kao i članovi Predsedništva BiH Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

Većina lidera je još 10. septembra posle podne doputovala u Skoplje, gde je Pendarovski priredio svečanu večeru.  

Proces Brdo-Brioni prvi put je održan 2013. godine na Brdu kod Kranja. Njegovi glavni ciljevi su integracija Zapadnog Balkana u EU, stabilizacija regiona i jačanje regionalne saradnje. Sastanci lidera zemalja članica procesa održavaju se najmanje jednom godišnje.

Ovogodišnji samit održava se u skopskom hotelu Hilton.

Agencije podsećaju da su od 2013. do 2019. na sastancima procesa Brdo-Brioni učestvovali i visoki strani državnici poput bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, kancelarke Angele Merkel ili tadašnjeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, ali da ove, kao ni prošle godine nije najavljeno učešće nijednog istaknutog stranog političara.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto Tviter Stevo Pendarovski