Komentarišući navode o proširenju EU iz govora šefice Evropske komisije, istraživač Holandskog Instituta za međunarodne odnose Klingendejl Vouter Zvirs istakao je da bi proširenje trebalo da se iskoristi za ispravljanje slabosti Unije i reformu njenih politika.

Ursula fon der Lajen je 13. septembra u godišnjem obraćanju o stanju EU u Evropskom parlamentu govorila o proširenju kao "katalizatoru napretka (u produbljivanju EU)".

"Proširenje bi definitivno trebalo da se koristi za ispravljanje slabosti u sadašnjem odlučivanju u EU, popravljanje institucionalnih neefikasnosti, reformu zastarelih politika, poput Zajedničke poljoprivredne politike", naveo je Zvirs.

Predlog da se Komsijini izveštaji o vladavini prava rade i za kandidate za EU Zvirs je ocenio kao dobar jer bi omogućio poređenje na ravnopravnoj osnovi.

"Često ne shvatamo da neke članice EU zaostaju za kandidatima - npr. Grčka je po slobodi medija na 103. a Bosna i Hercegovina na 64. mestu liste Reportera bez granica za 2023", prokomentarisao je Zvirs na Tviteru.

Reči Fon der Lajen da će Komisija uvek braniti princip "proširenje zasnovano na zaslugama" Zvirs je shvatio kao direktan odgovor na predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da 2030. bude ciljna godina za proširenje.

"Pirncip proširenja na bazi zasluga bi trebalo da ostane osnova ali je takođe dobro što Mišel pojačava zamah", napisao je holandski analitičar.

Ursula fon der Lajen je rekla i da Brisel "ne treba da čeka promenu Ugovora (EU) da krene sa proširenjem" što je, prema rečima Zvirsa, tačno.

"EU može da apsorbuje neke nove članica pre pune reforme Ugovora. Oba procesa moraju da idu istovremeno. Najava internih 'pregleda politika pre proširenja' je dobrodošla ali malo zakasnela", naveo je Zvirs.

On je u komentaru napisao i da je zanimljivo da Fon der Lajen nije govorila o prethodno najavljenom planu (u govoru na konferenciji GLOBSEC) za ubrzanu integraciju kandidata na unutrašnje tržište EU.

Prema njegovim rečima, to znači da za sada nema predloga o faznom pristupanju.

Holandski analitičar ukazao je i da je šefica Komisije govorila o budućnosti Moldavije, Balkana i Ukrajine u EU ali ne i Gruzije.

Zvirs kaže da to odražava nedostatak napretka u Gruziji ali da je Ursula fon der Lajen ipak mogla da pomene perspektivu članstva za tu zemlju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Wouter Zweers, Twitter