Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC), briselska institucija koja okuplja sindikate, poslodavce i civilno društvo ali nema formalnu moć, odlučio je da uključi predstavnike civilnog društva kandidata za članstvo u EU u savetodavni rad Komiteta imenovanjem članova kandidata za proširenje (ECM).

EESC je prva institucija EU koja je pokrenula takvu inicijativu i otvorila vrata zemljama kandidatima olakšavajući im postupnu i konkretnu integraciju u EU.

ECM će učestvovati u pripremi mišljenja EESC i plenarnih sastanaka koji su usmereni na proširenje.

Kao politički prioritet predsednika EESC Olivera Repkea (Röpke), na inicijativu su pozitivno reagovali Evropska komisija, Evropski parlament, Evropski savet i Evropska služba za spoljne poslove, kao i drugi relevantni akteri, saopštio je EESC.

Repke je rekao da je kandidatima za članstvo treba više od "praznih reči", da im je potrebno konkretno delovanje. Dodao je da je EESC doneo istorijsku odluku koja pokazuje da je verodostojan partner koji može da ispuni svoja obećanja.

U saopštenju EESC, savetodavnog tela EU koje zastupa interese privrednih i socijalnih grupa iz članica EU, podseća se da je ruska agresija na Ukrajinu dala novi podsticaj proširenju. U tom kontekstu, navodi se, civilno društvo ima ključnu ulogu u izgradnji demokratske otpornosti, praćenju stanja ljudskih prava i podsticanju evrointegracije.

Članovi kandidata za proširenje biće izabrani do kraja godine a postupak izbora biće obavljen u saradnji s organizacijama civilnog društva u tim zemljama i međunarodnim i evropskim organizacijama civilnog društva. Pri tome će se uzeti u obzir njihova stručnost i nezavisnost i osigurati poštovanje rodne ravnoteže i reprezentativnost organizacija mladih.

Članovi kandidata za proširenje počeće svoj savetodavni rad 2024. a prva plenarna sednica predviđena je za jul te godine. Cilj te sednice biće da razmotri sprovođenje inicijative i "stanje zdravlja ljudskih prava i demokratije”, kao i uslove za civilno društvo u zemljama kandidatima.

ECM će, kako se navodi, dati doprinos mišljenjima EESC koja se odnose na posebno važna pitanja za zemlje kandidate i proces proširenja.

Ističe se da će grupe civilnog društva zemalja kandidata moći da iz prve ruke vide kako funkcionišu evropski civilni i socijalni dijalozi i primenjuju ta načela na nacionalnom nivou.

S druge strane, mišljenja EESC će bolje odražavati izazove i prioritete s kojima se suočavaju kandidati za EU u važnim politikama.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EESC