Treći samit Evropske političke zajednice okupiće 5. oktobra u španskom gradu Granadi lidere 47 evropskih zemalja, a jedna od glavnih tema biće proširenje Evropske unije.

Učesnici sastanka razgovaraće o tome kako učiniti Evropu otpornijom, prosperitetnijom i geostrateški važnijom, saopštio je Savet Evropske unije.

Na samit su pozvani predsednici država i vlada 47 zemalja, kao i predsednici Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Pored članica EU, na samitu će učestvovati, između ostalih, i lideri Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Turske, Jermenije, Azerbejdžana.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je izjavio novinarima u Briselu da će proširenje EU biti među glavnim temama samita Evropske političke zajednice, kao i neformalnog samita EU dan kasnije.

On je rekao da će se na marginama samita EU razgovarati o trenutnoj situaciji na Kosovu, upozorivši da "nasilje nije prihvatljivo", i da "nesuglasice između Kosova i Srbije treba da budu rešene kao uslov za EU integracije".

"Važno je da lideri zemalja Zapadnog Balkana shvate da je za integraciju u Evropsku uniju, pored potrebnih reformi, uslov i rešavanje bilateralnih nesuglasica", rekao je Mišel.

Upitan kako je s jedne strane moguće govoriti o proširenju EU, a sa druge da je region bliži ratu nego integraciji u EU, Mišel je rekao da su EU sa NATO-om, SAD i partnerima jednoglasni u tome da se "nasilje neće tolerisati" i da su diplomatija i dijalog jedini način za rešavanje problema.

Na samitu Evropske političke zajednice će učestvovati predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Vjosa Osmani, a britasnki list Gardijan piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da postoje napori da se organizuje njihov sastanak "uprkos političkom neprijateljstvu između dve zemlje".

Cilj Evropske političke zajednice je podsticanje političkog dijaloga i saradnje u rešavanju pitanja od zajedničkog interesa i jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta na evropskom kontinentu.

Prvi samit Evropske političke zajednice održan je u Pragu u oktobru 2022, kada su na vrhu agende bili mir i bezbednost, rat u Ukrajini i energetska kriza.

Na drugom samitu, u junu 2023. u Kišinjevu glavne teme su takođe bile bezbednost u kontekstu rata u Ukrajini, energetska otpornost, zatim klimatske promene i povezanost i mobilnost, a lideri su govorili i o situaciji na severu Kosova.

Naredni sastanak biće održan u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dan posle samita Evropske političke zajednice biće održan neformalni sastanak Evropskog saveta, takođe u Granadi. Španija je trenutno predsedavajuća EU.

Mišel je u pozivnom pismu za sastanak lidera EU 6. oktobra naveo da će pored strateške agende tema razgovora biti "budućnost proširene EU" i posledice koje bi to proširenje moglo da ima na EU i zemlje kandidate.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: twitter.com/eu2023es