Evropska politička zajednica je u dubokoj komi, njena svrha je nejasna i današnji samit u Granadi ukazuje na njene neuspehe iz nekoliko aspekata, ocenjuje portal Politiko.

Mada je najavljivano da će situacija na severu Kosova biti jedna od glavnih tema trećeg samita Evropske političke zajednice, Politiko piše da su zvaničnici EU i Kosova rekli da to nije pravi forum za dijalog, jer bi razgovor trebalo da vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji neće doći u Granadu.

Umesto Kurtija, na samitu će učestvovati kosovska predsednica Vjosa Osmani, čija je funkcija uglavnom ceremonijalne prirode.

Lideri EU su se takođe nadali da bi u Granadi mogli da ponovo pokrenu mirovne pregovore između Azerbejdžana i Jermenije. Ta inicijativa je međutim propala jer je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev u poslednjem trenutku otkazao dolazak na samit, gde se očekivalo da će sa jermenskim predsednikom i evropskim liderima razgovarati o Nagorno-Karabahu.

Evropska politička zajednica "se raspada", rekao je neimenovani visoki zvaničnik EU.

Politiko piše da je deo problema to što svrha Evropske političke zajednice nikada nije jasno definisana – da li je zamišljena samo kao "pričaonica", stanica na pola puta za buduće članice EU, ili kao regionalni forum za evropske lidere za donošenje odluka i smirivanje tenzija.

"Ako je bilo šta od ovoga bila predviđena svrha Evropske političke zajednice, nije uspela ni u jednoj", ocenjuje Politiko.

Jasno je da nije uspela u deeskalaciji sukoba, dodaje portal, navodeći da je jedna od retkih inicijativa pokrenutih na samitu EPZ bila raspoređivanje misije EU na granici Jermenije sa Azerbejdžanom.

Ali sukob se prelio kada je Baku pokrenuo vojnu ofanzivu za preuzimanje kontrole nad Nagorno-Karabahom, što je rezultiralo masovnim egzodusom etničkih Jermena iz otcepljenog regiona.

Čak je i kao "pričaonica" propala, s obzirom da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan već drugi put izostaje sa samita, zbog prehlade. Premijerka Danske Mete Frederiksen takođe neće danas biti u Granadi jer mora da održi govor u danskom parlamentu.

Zagovornici Evropske političke zajednice tvrde da postoji velika potreba za većom koordinacijom u oblasti bezbednosti u Evropi.

"Ali pitanje je da li više formata, institucija i ceremonijalnih samita zaista vodi ka većoj koordinaciji. Ili, kao što predsednik Evropske narodne partije Manfred Veber kaže za Plejbuk: 'Moramo da gradimo naše strukture koje imamo, a to su strukture Evropske unije'", piše Politiko.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP