Politička grupa socijaldemokrata u Evropskom parlamentu podržala je preporuke iz izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja kandidata i zemalja koje teže članstvu u Evropskoj uniji, i zauzela se za ambicioznu i proaktivnu politiku proširenja Unije.

"Socijaldemokratska frakcija u EP, koja je snažno zagovarala ambiciozniju politiku proširenja EU, podržava preporuke da se otvore pregovori sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, da se Gruziji dodeli status kandidata i da se svim zemljama Zapadnog Balkana, koje žele u EU, da pozitivna perspektiva", saopštila je Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D).

Ta alijansa, koja je druga po snazi u Evropskom parlamentu i trenutno ima 143 poslanika iz 25 zemalja, izrazila je očekivanje da će lideri EU na samitu u decembru usvojiti preporuke Komisije.   

"Ruska agresija na Ukrajinu na do sada nezabeležen način ugrožava mir i bezbednost na celom evropskom kontinentu. Ujedinjena, Evropa je jača. Zato frakcija S&D zahteva proaktivni proces proširenja. Ipak, on mora biti sproveden prema pravilima, i na temelju postignutog napretka", navela je S&D.  

Ta poslanička grupa pozvala je zemlje kandidate da odlučno sprovode neophodne reforme, kako bi dokazale svoju spremnost da što pre ispune obaveze  povezane sa članstvom u EU.

"Za S&D je jasno da proces proširenja mora da ide uporedo i sa reformama u EU, kako bi evropske institucije i proces odlučivanja bili prilagođeni proširenoj Uniji sa više od 30 članica", navela je ta poslanička grupa, koja je deo Partije evropskih socijalista (PES).

Potpredsednik S&D zadužen za spoljnopolitička pitanja, Portugalac Pedro Markes uputio je apel članicama EU da donesu "istorijsku odluku" i odobre početak pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, kako bi i delom, a ne samo rečima pokazale da stoje uz te zemlje.

On je ocenio da proširenje mora ponovo da postane "geopolička strategija EU, pogonska snaga demokratije, mira, slobode i blagostanja" u Evropi.

"Svima koji strahuju da EU nije dovoljno jaka da podnese nove zemlje članice, kažem da će upravo proces proširenja unaprediti i ubrzati dugo očekivane i hitno potrebne reforme EU za unapređenje procesa odlučivanja", rekao je Markes.                          

Naglašavajući da mir, saradnja, solidarnost,demokratija i vladavina prava čine srž evropskog projekta integracije, on je rekao i da  progresivna alijansa uz to "insistira i na procesu proširenja koji će uzeti u obzir potrebe ljudi i sa sobom doneti konkretne prednosti i veće šanse, posebno za mlade.

Poslanik S&D iz Hrvatske Tonino Picula, koji je i član odbora za spoljne poslove i izvestilac EP o novoj strategiji proširenja, naglasio je da se, uz svu podršku koju pruža procesu proširenja na istoku Evrope, ne sme zaboraviti Zapadni Balkan, zemlje kojima je još pre 20 godina obećano da će biti deo evropske porodice.

"Posle prošlogodišnjih pozitivnih vesti o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, proevropski plamen se mora očuvati u celom regionu. Zato od šefova država i vlada očekujemo da u decembru odobre početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom", rekao je Picula.   

Evropska komisija nudi regionu plan rasta, a "istovremeno sve zemlje Zapadnog Balkana moraju da ulože ceo svoj politički kapital u iskreno pomirenje i dobrosusedske odnose. Kao najveća zemlja u regionu, Srbija pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića ima prirosno i najveću odgovornost za stabilnost i mir u regionu", rekao je Picula.

On je ocenio da nedavni "terioristički napad" na severu Kosova pokazuje da u regionu još uvek nema stabilnog mira, kao i da "ne sme biti prostora za separatističku retoriku i poteze, kakve praktikuju Republika Srpska i Milorad Dodik".  

Pozvao je Srbiju i Kosovo da bez odlaganja i uslovljavanja sprovedu ono što je dogovoreno u okviru dijaloga, i naglasio da "postoji samo jedno rešenje - normalizacija odnosa putem kompromisa".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: S&D