Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je da EU mora da isporuči opipljive rezultate na polju proširenja ili rizikuje etničke konflikte širom Zapadnog Balkana.

U intervjuu za briselski portal Politiko Osmani je danas rekao da je članstvo u EU politički "lepak" i upozorio na posledice ako proširenje ne uspe.

"Sverna Makedonija je multietnička, multikulturalna... Jedini narativ koji je podredio te konfliktne narative i postao lepak za sve njih je EU. Dakle, sve grupe, socijalne, kulturne, verske, etničke, dele isti ideal: EU", rekao je Osmani.

Osmani, Makedonac koji pripada albanskoj etničkoj grupi, ukazao je na potencijalno razorne posledice ako pokušaj proširenja EU ne uspe.

U međuvremenu diplomate upozoravaju da, posle pobede lidera krajnje desnice Gerta Vildersa na izborima u Holandiji i pretnji mađarskog premijera Viktora Orbana da će blokirati pristupne pregovore Ukrajine, postoji rizik da zamah u korist proširenja EU ponovo upadne u "ćorsokak".  

"Ako ne uspemo jer EU nije dovoljno asertivna, mislim da će to biti početak domino efekta u celom regionu. A poruka će biti da multietničke demokratije ne mogu da funkcionišu na Zapadnom Balkanu... Zato moramo da se potrudimo i da to shvatimo ozbiljno", rekao je makedonski ministar.

Osmani je pozvao na "promenu paradigme" kako bi se zemljama u procesu pristupanja dale postepene beneficije da se više približe skupu pravila i normi EU.

Trenutno je "pristup sve ili ništa", rekao je makedonski ministar zapitavši se "zašto jednostavno... ne počnemo da se integrišemo pre punopravnog članstva (u EU)?".

Politiko dalje piše da je glavni problem sa kojim se Zapadni Balkan suočava što bi, ukoliko se pridruži EU, na sastancima Saveta bilo još šest zemalja sa pravom veta.

"Problem je to formalno članstvo, to pravo veta", rekao je Osmani i predložio pragmatičan put ka EU u tri koraka za postepenu integraciju bez punopravnog članstva.

Briselski portal podsetio je da su ministri za EU Francuske, Nemačke i Portugala prvi predstavili ideju po kojoj zemlje koje pristupaju dok se približavaju Uniji imaju koristi od sloboda EU i nekih fondova.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije rekao je da bi delimično pristupanje EU omogućilo zemlji da počne da ubire prednosti reformi i da bi je učinilo otpornijom "na rusku i kinesku propagandu".

Prvi korak u postepenoj integraciji bio bi "status posmatrača" na sastancima EU, rekao je Osmani za Politiko.

"Severna Makedonija se npr. potpuno uskladila sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Zašto ja nisam pozvan na Savet za spoljne poslove? Nije logično", rekao je Osmani.

Drugi korak, prema njegovim rečima, podrazumeva pristup jedinstvenom tržištu EU pre članstva, pošto Skoplje ispunjava kriterijume, a treći se odnosi na pristup sticanju uslova za strukturne i kohezivne fondove, takođe pre članstva.

Osmani je rekao da kao kandidat za EU Severna Makedonija dobija 160 evra direktne podrške EU po stanovniku a članica EU Bugarska 4.700.

Takođe je istakao da taj jaz raste sa odugovlačenjem pregovora umesto da se smanjuje.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta