Austrijska ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler izjavila je 12. decembra da u ovim izazovnim i kriznim vremenima Evropska unija mora da odluči da li njeno proširenje treba da bude politički proces ili proces koji će i dalje biti zasnovan isključivo na činjenicama.

"Vreme je da se prizna da proširenje mora da bude geopolitički instrument", rekla je ministarka u oči sastanka Saveta EU u Briselu.

Ona je rekla da će na Savetu EU biti pripremljeni i zaključci koje na sastanku Evropskog Saveta krajem nedelje treba da usvoje šefovi država i vlada EU, a koji se odnose na "veoma teška, dalekosežna i geopolitički neophodna i važna pitanja", a to je u prvom redu proširenje.

Upitana za najnoviju anketu u šest zemalja EU prema kojoj je većina građana, a posebno u Austriji, vrlo rezervisana prema proširenju, ona je rekla da se u Autstriji otvoreno i javno raspravlja o tom pitanju i da je sasvim razumljivo da ideja od EU sa 33 i više članica među građanima izaziva zabrinutost i strahovanja.

Činjenicu da se više od poplovine anketiranih protivi članstvu Ukrajine, objasnila je strahom jer je reč o zemlji koja je u ratu.

"Ali posebno kada je reč o Zapadnom Balkanu, Austrija je uvek bila ta koja nije dopuštala da te zemlje zaostanu i to ćemo i danas ponovo u diskusiji zastupati i nametnuti kao temu", rekla je Edštadler.

Ona je naglasila da u politici proširenja sve zemlje treba da imaju istu perspektivu ulaska u EU i da ne sme biti dvostrukih aršina, a kao primer dvostrukih standarda navela je odnos Evropske unije prema Ukrajini i Moldaviji sa jedne i Bosne i Hercegovine sa druga strane.

Kad je reč o politici proširenja "u Evropskoj uniji treba da postignemo dogovor koju ćemo politiku forsirati, da li to gledamo isključivo geopolitički i strateški ili i dalje prema zaslugama, a ako geopolitički i stratečki, onda to mora da važi za sve", rekla je ministarka.

Upitana da li će Austrija postaviti Zapadni Balkan kao uslov da bi glasala i za Ukrajinu, ona je odgovorila da je "reć o tome da se stvore jednake prava za sve".

"Mi smo naravno videli da je proces proširenja poslednjih godina bio drugačiji nego što je od kako postoji ovaj neverovatni pritisak na EU izvana zbog ratova i kriznih situacija u i oko Evropi, a govorim o evropskom kontinentu", rekla je Edštadler.

Navodeći da ne može da prejudicira kako će teći sastanak Evropskog Saveta, ona je rekla da će se i danasd na Savetu EU snažno zalagati da svim zemljama kandidatima za članstvo budu pružena ista prava i da taj proces bude transparentan i jasan.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Austrije