Anketa među građanima šest članica Evropske unije pokazala je da postoje ozbiljne rezerve prema proširenju Unije, a da politika proširenja najveću podršku uživa kod stanovnika Rumunije.

Anketu su po nalogu tink-tenka Evropski savet za spoljne odnose (ECFR) sprovele agencija Jugav i Datapraksis, i ona je u novembru obuhvatila više od 6.000 građana u Austriji, Danskoj, Francuskoj, Nermačkoj Poljskoj i Rumuniji.

Na pitanje o tome šta misle o prijemu deset novih članica u EU, 35% se izjasnilo za a 37% odsto protiv. Ostali su zaokružili odogovore "svejedno mi je" ili "ne znam".

Najverću podršku proširenje EU je sa 51% dobilo u Rumuniji, a u Poljskoj je taj postotak za tri procentna poena manji. Sa druge strane, u "starim" zapadnoevropskim članicama EU, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji i Danskoj, podrška proširenju Unije je bila između 27% i 29%, prenose mediji.

Najveću podršku anketiranih građana da se pridruži EU uživa Ukrajina, i za to se izjasnila relativna većina od 37%, dok je 33% bilo protiv, iako u tome odskače Austrija sa 52% glasova protiv.

Po tom pitanju je i odnos starijih i novijih članica bio nešto drugačiji jer se u prilog članstvu Ukrajine izjasnilo 50% Danaca, 40% Poljaka i 37% Nemaca, ali u Austriji, Francuskoj i Rumuniji članstvo Kijeva podržava po oko 30%.

Tanka relativna većina od 30% podržala je članstvo Moldavije i Crne Gore, pri čemu je za prijem susedne Moldavije posebno velik broj Rumuna - 55%.

Relativna većina u svim zemljama obuhvaćenim anketom je protiv prijema Albanije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Kosova i Srbije. Posebno je, sa prosečnih 51%, izraženo protivljenje da članica EU postane Turska. Kod Austrijanaca je taj postotak 72%, a kod Nemaca 67%.

Ulazak tih zemalja u evropsku porodicu u svih šest članica EU podržava manje od 30%.

Kada je reč o trenutku proširenja, naijizričitiji su Austrijanci. Većina njih, 53% smatra da EU ne sme da prima nove članice, a svega 28% smatra da Unija "u ovom trenutku" treba da se širi. Protiv toga su se izjasniili i Danci, Nemci i Francuzi, a za proširenje u skorije vreme otvoreni su Poljaci i Rumuni.

 

Države obujhvaćene anketom imaju zajedno oko 220 miliona stanovnika.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay