Albanija će koristiti veštačku inteligenciju za prevođenje hiljada strana pravnih dokumenata Evropske unije na albanski jezik kako bi se brže pripremila za članstvo.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da će se korišćenjem ChatGPT-a, koji je kreirala kompanija OpenAI, uštedeti novac i vreme koje bi zahtevao veliki broj prevodilaca i advokata i tako proces učiniti efikasnijim.

Rama je taj predlog izneo u razgovoru s tehničkom direktorkom OpenAI Mirom Murati koja je učestvovala u razvoju ChatGPT-a, a koja je iz Albanije.

Njegova ideja je da umesto zapošljavanja velikog broja prevodilaca i pravnika koristi veštačku inteligenciju za prevod 280.000 stranica sa pravnim merama EU i za pregled potrebnih izmena albanskog zakonodavstva kako bi se uskladilo s pravnim tekovinama EU, prenosi albanski portal Gazeta Reforma.

Rama je na partijskom kongresu rekao da će time "eliminisati troškove armije prevodilaca i bataljona advokata" i uštedeti desetione miliona evra i da će taj projekat predstaviti na samitu EU – Zapadni Balkan 13. decembra u Briselu.

Murati je, prema njegovim rečima, prvo mislila da se šali kada joj je to predložio, ali je zatim rekla da je to moguće i formiran je zajednički tim OpenAI-a i albanske Nacionalne agencije za informaciono društvo (AKSHI), prenela je albanska televizija A2.

ChatGPT je softver koji proizvodi tekstualni sadržaj zasnovan na pitanjima ili upitima koje unese korisnik i može da generiše njegov sadržaj, prevodi, komponuje muziku, piše kompjuterske programe.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com