Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) objavio je poziv za predstavnike civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji da se uključe u rad te institucije.

EESC je briselska institucija koja okuplja sindikate, poslodavce i civilno društvo ali nema formalnu moć.

To je prva institucija EU koja je pokrenula inicijativu da uključi predstavnike iz zemalja koje nisu članice u svoj savetodavni rad tokom 2024, olakšavajući im postupnu i konkretnu integraciju u EU.

Predstavnici organizacija civilnog društva, organizacija poslodavaca i sindikata iz zemalja kandidata za članstvo koji ispunjavaju kriterijume mogu da se prijave da postanu "članovi kandidata za proširenje" (ECM) popunjavanjem obrasca do 25. januara, saopštio je EESC.

Predsednik EESC Oliver Repke izjavio je da je potrebno postepeno integrisati zemlje kandidate za članstvo i zahvalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i komesaru za proširenje Oliveru Varheiju na podršci tom projektu.

"Geopolitika je ponovo postala egzistencijalna tema na političkoj agendi. EU sada mora da bude na visini zadatka koji predstoji: krajnje je vreme za njeno geopolitičko buđenje", naveo je Repke u saopštenju.

Repke je kazao da je učinjen važan korak kada su lideri EU podržali otvaranje pristupnih pregovora sa Moldavijom i Ukrajinom i dali status kandidata Gruziji.

"Da bismo oblikovali budućnost, moramo učiti iz iskustava i postepeno integrisati kandidate za EU", naveo je Repke.

Članovi kandidata za proširenje će učestvovati u pripremi mišljenja EESC i plenarnih sastanaka koji su usmereni na proširenje.

Inicijativa je osmišljena kao jednogodišnji pilot projekat za 2024. godinu i biće evaluirana u decembru.

U izboru članova biće uzeti u obzir stručnost i reprezentativnost organizacija civilnog društva, njihov uspeh u učešću u nacionalnim ili međunarodnim mrežama, kao i potreba da se obezbedi poštovanje rodne ravnopravnosti i reprezentativnosti omladinskih organizacija.

Informacije o uslovima za prijavu i izbornoj proceduri mogu se naći na vebsajtu EESC.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EESC