Evropska komisija će 24. januara predstaviti članovima Spoljopolitičkog odbora i Odbora za budžet Evropskog parlamenta svoj predlog za Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan vredan šest milijardi evra.

Instrument je centralni deo Plana rasta EU za Zapadni Balkan čiji je cilj ubrzanje reformi i socijalnog i ekonomskog približavanja regiona Uniji.

Novi finansijski instrument predviđa dve milijardi evra bespovrartne pomoći i četiri milijardi evra povoljnih kredita u periodu 2024-2027.

"Isplata sredstava bila bi uslovljena sprovođenjem strukturnih reformi, kao što su vladavina prava ili borba protiv korupcije, koje će biti identifikovane u nacionalnim reformskim agendama", objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Lideri zapadnobalkanske šestorke su 22. januara u Skoplju na samitu o Planu rasta usvojili zajedničku izjavu u kojoj su naveli da će se posvetiti promovisanju regionalne ekonomske integracije kroz zajedničko regionalno tržište, zasnovane na pravilima i standardima EU, i u isto vreme unapređivati njegovo otvaranje ka jedinstvenom tržištu EU.

Evropska komisija je Plan rasta usvojila prošlog novembra, a sada je na Evropskom parlamentu i Savetu da razmotre predlog ovog Instrumenta u okviru paketa srednjoročne revizije višegodišnjeg finansijskog okvira EU.

Plan rasta za Zapadni Balkan zasniva se na četiri stuba: Jačanje ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem EU, jačanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan.

Svaka zemlja Zapadnog Balkana treba da pripremi Reformsku agendu na osnovu postojećih preporuka, koju Evropska komsija treba da oceni i usvoji.

Za Srbiju i Kosovo neophodan preduslov za dobijanje sredstava iz Plana rasta je i konstruktivno angažovanje u dijalogu o normalizaciji odnosa posredstvom EU i sprovođenje svih obaveza iz ranije postignuzih sporazuma.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Parliament