Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da Zapadni Balkan potreban zemljama Evropske unije zbog bezbednosti i da može da doprinese borbi protiv Rusije.

"Koliko god da ste vi nama potrebni, potrebni smo i mi vama. Zašto? Pre svega zbog onoga što je vama najdraže – bezbednosti", rekao je Rama.

On je u intervjuu za briselski portal Euraktiv rekao da uloga Zapadnog Balkana postaje još važnija za EU koja to počinje da shvata dok se bori protiv zajedničkog neprijatelja, Vladimira Putina.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Tiranu gde se održava samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Zapadni Balkan je, rekao je Rama, spreman da doprinese borbi protiv Rusije usled evropskih i zapadnih "izgovora" i "ograničenja" u pogledu pomoći Ukrajini.

Upitan šta Tirana može da pruži u trenutku ukrajinskog "zamora", problema sa postizanjem konsenzusa na nivou EU po pitanju finansiranja, neispunjavanja obećanja o isporuci oružja i oklevanja oko nekih vrsta vojne pomoći, Rama je kazao da je Zapad odgovoran za takvo stanje.

"Pogled na naše zemlje, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, koje su u potpunosti solidarne s Ukrajinom, reći će nešto većim, bogatijim momcima. Njihova obećanja su tu, njihovo angažovanje je tu, ali nisam siguran da izgovor za sva ta odlaganja i ograničenja može trajati još dugo", rekao je Rama, dodajući da svi moraju da daju doprinos.

Rama je rekao da ne veruje da će samit i uključivanje regiona promeniti tempo za celu demokratsku zajednicu, ali da neće potceniti doprinos i uticaj koji mogu da imaju.

U albanskoj prestonici sutra će biti održan samit "Rast i konvergencija za Zapadni Balkan" o evropskim integracijama regiona i Planu rasta EU za Zapadni Balkan.

Govoreći o sutrašnjem samitu, na kojem će učestvovati i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, Rama je rekao da je plan rasta korak napred u pogledu proširenja.

"Svaki korak u međusobnom približavanju je korak napred ka EU. Svaki korak ka EU je korak ka proširenju", rekao je Rama.

Po pitanju mogućnosti jačanja desnice posle izbora za Evropski parlament u junu, Rama je rekao da sve može da se promeni u Evropi, ali da se neće promeniti potreba za proširenjem niti zajednički neprijatelj, Putin.

"Putin im je pomogao da se probude posle dugog, prijatnog sna u odnosu na Balkan, Ukrajinu i Moldaviju, to je kolateralna, dobra posledica ove noćne more. Ne mislim da se proširenje dovodi u pitanje", kazao je albanski premijer.

Na pitanje o izboru holandskog premijera Marka Rutea za šefa NATO-a, Rama je rekao da ga podržava i da je on "100 odsto njihov kandidat".

"Sa Markom Ruteo na čelu, NATO će imati veoma veštog političara i istinskog lidera koji zna kako da se nosi sa teškim situacijama i koji se pokazao sposobnim da pravi kompromise", rekao je Rama i dodao da je Rute prava osoba za razgovore sa svakim predsedmikom SAD.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP