Zemlje Zapadnog Balkana nalaze se usred Evrope i napredak u proširenju je za Evropsku unije posebno važan u svetlu ruske agresije na Ukrajinu, ali su za to potrebne i reforme u zemljama kandidatima, izjavila je 4. februara nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Berbok je uoči polaska u posetu Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini rekla da su zemlje "Zapadnog Balkana nerazdvojni deo naše Evrope", saopštilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

"To da treba da im svom snagom pomognemo na putu u EU je najkasnije u kontekstu ruskog brutalnog imperijalizma postalo geopolitička nužnost", rekla je Berbok.

Ona je dodala da se u Evropi ne sme dozvoliti postojanje sivih zona i da treba učiniti sve da se zbiju redovi, jer bi to u suprotnom "Rusija mogla da iskoristi za svoju politiku destabilizacije, dezinformacija i rovarenja".

U to spada i da se zemljama Zapadnog Balkana pomogne u jačanju demokratskih institucija, u snaženju otpornosti i da se ljudima pruži ekonomska perspektiva", rekla je Berbok.

Planirano je da se Berbok 4. februara u Podgorici sretne sa premijerom i predsednikom Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem, i sa svojim crnogorskim kolegom Filipom Ivanoviće. Predviđen je susret sa članovima Odbora za evropske poslove parlamenta.

Ona je uoči puta podsetila da je Crna Gora već niz godina saveznik u NATO i da je u procesu pristupanja EU sebi postavila "ambicioznu agendu koju sada srčano sledi". "Želmo da iskoristimo taj novi elan i da Crnu Goru kao blizak partner i dobar prijatelj pratimo na tom putu", rekla je Berbok.

Nemačka ministarka rekla je da će u razgovorima u Podgorici, između ostalog, biti reči kako da se još bolje napreduje u reformama u pravcu vladavine prava i u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, i kako u tome pomoći.

Berbok zatim 4. februara posle podne putuje u Sarajevo, gde su planirani razgovori sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Denisom Bećirevićem, i sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Ona je ocenila da je BiH sada na "odlučujućoj prekretnici u procesu pridruživanja EU".

"Odgovorni u BiH sada moraju korak po korak da se pozabave neophodnim reformama", rekla je Berbok, dodajući da je primer takvog reformskog koraka bilo usvajanje zakona o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Povodom predstojećih oktobarskih lokalnih izbiora u BiH, rekla je da su "slobodni i fer izbori temelj demokratskog društva" i da se EU odlučno suprostavlja onima koji "svojim fantazijama o otcepljenju podmeću BiH kamenje na putu u EU i dovode u pitanje evropske vrednosti".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Savez90/Zeleni