Međunarodna konferencija na temu Zapadni Balkan u EU okupila je 19. aprila u Ljubljani tridesetak učesnika, diplomata i političara iz 19 zemalja, među kojima i sedmoricu bivših predsednika koji će razgovarati o različitim apsektima proširenja EU na region.

Dvodnevni skup organizovao je Institut prijatelja Zapadnog Balkana bivšeg slovenačkog predsednika i premijera Boruta Pahora koji ga je i otvorio.

Sedmoricu bivših predsednika među kojima su, pored Pahora, bivši predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore - Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, bivši predsednik Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i bivši predsednici Austrije Hajnc Fišer i Bugarske Rosen Plevneliev, popodne će u predsedničkoj palati primiti predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Njima će se pridružiti i dvojica bivših predsednika Generalne skupštine UN Volkan Bozkir i Vuk Jeremić, takođe učesnici konferencije.

Prva debata posvećena je političko-bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu u kontekstu širih geopolitičkih promena, a među učesnicima su i bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, bivši asutrijski predsednik Hajnc Fišer.

Druga debata posvećena je strategiji proširenja EU (i NATO) na Zapadni Balkan, a učestvuju bivši predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović, bivša vicepremijerka i ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska, bivša ministrka odbrane Crne Gore Milica Pejanović Djurišić.

U diskusiji učestvuje i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Pahor je prošle nedelje za agenciju STA potvrdio da je zainteresovan za Lajčakovu funkciju pošto slovačkom diplomati mandat specijalnog predstavnika ističe u avgustu, a ove nedelje je imenovan za šefa delegacije EU u Švajcarskoj.

Drugog dana učesnici međunarodne konferencije na temu Zapadni Balkan u EU raspravljaće o uspostavljanju ekonomske zajednice Zapadnog Balkana i o uključivanju regiona u Evropski zeleni dogovor.

Među najavljenim govornicima navedeni su pored drugih bivši premijer i predsednik Crne Gore Igor Lukšić i Filip Vujanović, bivši šef tima za pregovore Albanije i EU Zef Mazi, bivši bugarski rpedsednik Rosen Plevneliev.

Posle ceremonije zatvaranja za 20. april najavljena je konferencija za novinare, navodi se na sajtu Instituta prijatelji Zapadnog Balkana koji je organizator skupa.

Izvor: Beta

Foto: X@BorutPahor