Nova vlada Severne Makedonije jasno je pokazala da je najveći strah političke klase te zemlje da prizna samo postojanje reči "bugarski", rekao je 26. juna predsednik Bugarske Rumen Radev.

"Maske su pale", rekao je Radev novinarima odgovarajući na pitanje o "neprijateljskoj retorici Skoplja poslednjih dana", prenela je bugarska agencija BTA.

Radev je dodao da je takva politika direktno usmerena protiv evropskih principa i odluka članica EU usvojenih konsensusom, protiv međunarodnih obaveza, "ali pre svega protiv građana (Severne Makedonije) koji su jasno pokazali ambicije za evropski razvoj zemlje".

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju 25. juna iskazanu nameru Severne Makedonije da se ne pridržava međunarodnih obaveza i potpisanih sporazuma definisalo je kao neprihvatljivu.

Saopštenje bugarskog ministarstva u vezi je sa izjavama premijera Severne Makedonije Hristijana Mickoskog koji je rekao da, ako postoje želja i politička volja, pregovarački okvir za pristupanje te zemlje EU može da se promeni.

"Postalo je jasno zašto sam u proleće 2021, kao bugarski predstavnik u Evropskom savetu, fokus evropskih institucija i lidera prebacio sa zaštite naše istorije, kulture i jezika na zaštitu prava Bugara u Severnoj Makedoniji", rekao je Radev, prenela je BTA.

Kako je dodao, "postalo je jasno zašto sam izneo ideju uvršćivanja (Bugara) u ustav (Severne Makedonije) kao važnog i obaveznog preduslova za početak pregovora" o pristupanju EU.

Bugarski predsednik je rekao i da očekuje hitne i korektne akcije i bugarske vlade, i evropskih institucija, usmerene na podršku evropskih principa i normi u procesu proširenja kako bi se obezbedili nepovratnost i održivost u konsolidaciji principa demokratije i osnovnih kriterijuma poštovanja ljudskih prava.

"Ako EU nije posvećena evropskoj perspektivi Balkana, zasnovanoj na jasnim principima, normama i vrednostima, onda će se Evropa pre ili kasnije suočiti sa balkanizacijom", upozorio je Radev, prenela je agencija BTA.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU