Proces proširenja EU jeste i ostaće u potpunosti zasnovan na zaslugama i svaki kandidat biće procenjivan na osnovu napretka u ispunjavanju svih kriterijuma, istakla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u pismu kandidatkinji za komesara za proširenje Marti Kos.

Fon dr Lajen je Marti Kos u vezi njene misije kao komesarke istakla da je dalje kompletiranje geostrateški, ekonomski i moralni imperativ EU.

Kos je slovenčka kandidatkinja za komesara za proširenje u novoj Komisiji i počeće da radi na tom portfelju ako prođe na slušanju u Evropskom parlamentu koje bi trebalo da bude sledećeg meseca.

Fon der Lajen je poručila Marti Kos da će biti odgovorna za proces proširenja u narednim, kritičnim godina,  nadograđujući se na nedavno obnovljeni zamah i radeći na razvoju odnosa EU u regionu sa Visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku.

"Radićete sa zemljama sa perspektivom (članstva u) EU kako biste ih pripremili za pristupanje, podsticali i podržavali potrebne strukturne reforme. Radićete sa kandidatima i potencijalnim kandidatima kako biste osigurali da proces (proširenja) bude povezan sa snažnijom i održivom političkom posvećenošću uključenih zemalja", navela je Fon der Lajen u pismu Kos o njenoj budućoj misiji.

Dalje je šefica EK napisala Kos da će raditi na postepenoj integraciji kandidata, gde će se posebno oslanjati na IPA, investicije i reforme iz Plana rasta za Zapadni Balkan i Ukrajinskog fonda, kao i na korišćenje punog potencijala sporazuma o pridruživanju i sveobuhvatnih zona slobodne trgovine sa Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom.

Fon der Lajen je istakla da će to, uz dinamčno usklađivanje sa pravnim tekovinama, pomoći integraciji kandidata u delove jedinstvenog tržišta i upoznati ih sa pristupom fondovima EU, navodi se dokumentu Evropske komisije.

"Posebnu pažnju posvetićete vladavini prava i osnovnim vrednostima koje će uvek biti temelj politike proširenja. Doprinećete izveštajima o vladavini prava za zemlje u procesu proširenja", navela je Fon der Lajen i dodala da želi da poseban fokus Marte Kos bude na podršci kandidatima da grade otpornost i pripremljenost.

U vezi Ukrajine, Fon der Lajen je rekla Marti Kos da će predvoditi kontinuiranu i održivu podršku Komisije toj zemlji zajedno sa Visokim predstavnikom, kao i da će nastaviti rad Komisije na obnovi Ukrajine.

"Podsticaćete regionalnu integraciju, dobre susedske odnose, pomirenje i rešavanje bilateralnih sporova. Vaši napori će upotpuniti rad Visokog predstavnika na dijalogu Beograda i Prištine", istakla je Fon der Lajen.

Šefica EU je u pismu o misiji buduće evrokomsarke za proširenje navela i dalji rad sa Turskom, na Crnomorskoj strategiji, podršci Južnom Kavkazu.

"Osiguraćete da se prednosti proširenja jasno prenesu građanima i zainteresovanim stranama u EU, kao i građanima zemalja partnera u proširenju", navela je Fon der Lajen.

U pismu Kos predsednica Komisije je napisala i da će evrokomesarka raditi pod vođstvom Visokog predstavnika, kao i izvršnog potpredsednika Komisije za koheziju i reforme a u poslu će je podržavati Generalni direktorat za proširenje i Istočno susedstvo.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP