Ambasador EU u Tirani Silvio Gonzato ocenio je da Albanija ima potencijal da se pridruži Crnoj Gori na čelu zemalja koje žele da postanu članice Evropske unije.

"Kombinacija političke volje i administrativnih kapaciteta… čine da verujem da Albanija ima sav potencijal da postane 'frontraner'", rekao je Gonzato novinarima 27. septembra.

Gonzato je dodao da Albanija "nema plan B" i da u zemlji postoji jasan međupartijski konsenzus o putu Albanije u EU.

Ambasadori EU su odlučili da Tirana zvanično otvori prvi klaster pregovaračkih poglavlja na međuvladinoj konferenciji 15. oktobra, čime će pregovori Albanije i Severne Makedonije o članstvu s EU biti razdvojeni.

Obe zemlje su pristupne pregovore počele 2022. godine, ali zastoj u evropskim integracijama Skoplja zbog sporova s Bugarskom direktno je uticao na napredak Albanije.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je na konferenciji za novinare 26. septembra rekla da EK čeka na odluku Saveta ministara EU u oktobru da li će početak pregovora o članstvu najpre početi s Tiranom.

Ovaj napredak znači da je Albanija otklonila jednu od mnogih prepreka na svom putu ka pridruživanju EU, dugom i složenom procesu u kojem se od zemalja kandidata traži da sprovedu niz ekonomskih, zakonodavnih, a ponekad i ustavnih reformi, piše briselski Juronjuz.

Ambasador Gonzato je rekao da bi veoma polarizovana politička scena Albanije mogla da bude izazov, ali da se nada da podele po partijskim linijama u parlamentu neće ometati reformski plan vlade.

Albanija je postavila cilj da bude spremna za prijem u EU do kraja decenije, i u tom cilju prioritet daje borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, modernizaciji zdravstvenog i obrazovnog sistema i usklađivanju spoljne i bezbednosne politike s EU.

Veruje se da je spremnost Tirane da se posveti rešavanju pitanja u vezi s pravima manjina imala veliku ulogu u obezbeđivanju jednoglasne podrške EU da se krene napred u pregovorima.

Juronjuz navodi da se puštanje na slobodu gradonačelnika Fredija Belerija, pripadnika grčke manjine u Albaniji, smatra ključnim momentom u obezbeđenju podrške Atine za otvaranje klastera 1.

Beleri je osuđen zbog kupovine glasova, što Grčka osporava, a u junu je izabran za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat grčke vladajuće partije Nova demokratija. Beleri je početkom septembra pušten iz zatvora uz kauciju, mesec i po dana pre isteka preostalog vremena za izdržavanje kazne.

Ambasador Nemačke u Tirani Karl Begner izjavio je novinarima u četvrtak da se nada da će vest o drugoj međuvladinoj konferenciji Albanije i EU u oktobru poslati "signal nade za druge zemlje u regionu... čak i ako nemaju svi koristi u isto vreme".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija