Samit Berlinskog procesa, na desetu godišnjicu, biće održan u Berlinu 14. oktobra a prisustvovaće mu predstavnici sa Zapadnog Balkana i iz zemalja EU, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Domaćin ovogodišnjeg samita Berlinskog procesa biće nemački kancelar Olaf Šolc, saopštila je 11. oktobra nemačka vlada.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine kao format za regionalnu saradnju i podršku približavanju regiona EU.

Ovogodišnji samit ponovo će se, povodom jubilarne desete godišnjice od osnivanja, održati u sedištu nemačkog kancelara u Berlinu.

Kancelar Šolc će sa učesnicima razgovarati na dva radna sastanka, kao i na radnom ručku, a teme će biti  "Regionalna saradnja i jedinstveno regionalno tržište", "Zelena agenda za Zapadni Balkan, povezivanje i energija", kao i budući planovi Berlinskog procesa.

Šest partnera sa Zapadnog Balkana će, uz to, potpisati i zajedničku deklaraciju o novom Akcionom planu za jedinstveno regionalno tržište, kao i sporazum o mobilnosti "Access to Study".

Na kraju samita planirana je zajednička konferencija za novinare kancelara Šolca i predsednice Evropske komisije.

Cilj Berlinskog procesa je da ubrza saradnju sa partnerima sa Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rešavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unapređenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

U okviru Berlinskog procesa svake godine se održava niz pratećih sastanaka predstavnika politike, privrede i civilnog društva.

Posle prvog samita u Berlinu, domaćini samita su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj, 2020. Sofija, 2021. i 2022. Berlin i 2023. Tirana, što je bio prvi put da domaćin bude neko sa Zapadnog Balkana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Berlinski proces