U Luksemburgu će 15. oktobra biti održana Međuvladina konferencija Albanija-EU na kojoj će biti otvoren klaster 1 (osnove) u pregovorima o članstvu u Uniji.

Održavanje te konferencije omogućeno je nakon što je Komitet stalnih predstavnika (Coreper II) 11. oktobra usvojio zajedničku poziciju EU o otvaranju klastera 1 u pregovorima o članstvu Albanije u EU.

Albanija će biti prva zemlja kandidat za članstvo koja otvara pregovore o pristupanju po izmenjenoj metodologiji proširenja, saopštilo je mađarsko predsedavanje EU.

Klaster 1 pokriva fundamentalne reforme i otvara put za početak pregovora o poglavljima iz drugih klastera.

Napredak sa reformama u klasteru 1 (pravosuđe i osnovna prava, pravda, sloboda i bezbednost, javne nabavke, statistika, finansijski nadzor) takođe određuje ukupan tempo pregovora.

"Ubrzanje proširenja EU ključni je cilj mađarskog predsedavanja EU... i Mađarska je to postigla", objavio je na mreži Fejsbuk Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, zemlje koja trenutno predsedava EU,  najavljujući otvaranje prvog klastera u pregovorima.

Albanija je status kandidata za EU dobila 2014, 2018. je Evropska komisija dala bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora a 2022. je održana prva Međuvladima konferencija o pristupnim pregovorima sa tom zemljom.

Komisija je zatim počela proces "skrininga" i u julu 2023. je dostavila Savetu izveštaj o "skrinigu" za klaster 1, uključujući merila za otvaranje pristupnih pregovora u tom klasteru.

Inače, put Albanije ka EU dugo je bio povezan sa putem Severne Makedonije.

Međutim, krajem septembra ambasadori EU odlučili su da ih razdvoje jer se otvaranje poglavlja Severnoj Makedoniji ne nazire zbog sporova Skoplja i Sofije, što direktno utiče na napredak Albanije u pretpristupnom procesu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: hungarian-presidency.consilium.europa.eu