Nemačka je uverena da će zastoj u evropskim integracijama Severne Makedonije biti rešen posle prevremenih izbora u Bugarskoj 27. oktobra, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Severna Makedonija je u julu 2022.  formalno počela pristupne pregovore s EU, ali još nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje zbog spora sa Sofijom oko priznanja bugarske manjine u Ustavu.

"U Bugarskoj se održavaju izbori i moramo da iskoristimo priliku posle toga", rekla je Berbok 15. oktobra, dodajući da se nada da će izmena ustava biti urađena na način koji je prihvatljiv i za Severnu Makedoniju.

Berbok je kazala da je izborna kampanja u Severnoj Makedoniji ranije ove godine takođe otežala pregovore o ustavnim izmenama, prenosi briselski Euraktiv, podsećajući da novoizabrana vlada u Skoplju želi da ponovo pregovara sa Sofijom.

Šefica nemačke diplomatije je rekla da su ustavne promene ključni korak za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom, ali da se ona lično zalaže za napuštanje konsenzusa u procesu odlučivanja u EU, posebno u vezi s proširenjem, prenosi agencija MIA.

"Napredovanje ka glasanju kvalifikovanom većinom u EU, koje bi moglo značajno da utiče na pristupanje zemalja kandidata, posebno je važno za Nemačku", istakla je Berbok.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Timčo Mucunski izjavio je da kandidatura Severne Makedonije za prijem u EU ne sme biti predmet predizborne kampanje.

"Nadamo se da ćemo moći da pronađemo racionalna rešenja sa vladom posle izbora u Bugarskoj uz podršku Nemačke", rekao je Mucunski.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP