Različiti nivoi vlasti unutar Bosne i Hercegoivine nisu uspeli da se usaglase po kojim odobrenjima i na koji način treba da kreiraju Reformsku agendu a do opstrukcije je došlo na nižim nivoima vlasti, rekao je 23. oktobra u Sarajevu profesor Univerziteta u Sarajevu Damir Kapidžić.

Kapidžić je rekao da je reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu postavljena na isti način kao i za sve druge države što se tiče uslova koje treba ispuniti kako bi zemlja dobila sredstva iz Plana rasta EU za Zapadni Balkan ali njen predlog jedini nije prošao u Briselu.

"To je zato što različiti nivoi vlasti unutar BiH nisu uspeli da se usaglase po kojim odobrenjima i na koji način agenda treba da se kreira. I to je zapravo vraćeno na doradu više puta, i dalje nije usvojena u Briselu, što znači da je i dalje na čekanju", rekao Kapidžić za Dnevni evropski servis agencije Beta na skupu povodom desete godišnjice Savetodavne grupe za politiku Balkana u Evropi (BiEPAG).

Kapidžić je rekao da je to očekivano u kompleksnom sistemu vlasti na više nivoa u BiH ali da se sada vidi i da je "došlo do opstrukcija nižih nivoa vlasti u kreiranju zbog različitih agendi, tako da se i jednostavne stvari, koje onda imaju i potencijal za napredak države, koriste za prikupljanje političkih poena".

Dodao je da se više ne govori ni o državnom, ni o entitetskom nivou, nego konkretno o nivou županija ili kantona, gde se   stvaraju prepreke za delovanje na međunarodnom nivou i time u evroatlantskim integracijama.

"Ovo je nešto što je uvek bilo problem, što je postojalo odavno, i postoji koordinacijski mehanizam koji treba da deluje da to spreči, ali sada vidimo da on itekako lako može da zakaže", rekao je Kapidžić.

Na pitanje da li se uopšte očekuje da BiH u nekom skorijem periodu dobije reformsku agendu, Kapidžić je rekao da je "to  pitanje kao na lutriji, očekuje se da će se nešto rešiti ukoliko postoji dovoljan pritisak sa jedne strane, od EU".

Dodao je da pritisak ne postoji, da ne postoji nikakva komunikacija da je to urgentno pitanje.

Kapidžić je rekao da se EU bavi pitanjima Unije, trenutno sastavljanjem nove Komisije, a ne preterano time kako deluje vlast u BiH, dodajući da je očekivanje da će državne vlasti BiH to da rade samostalno.

"Ali kada vidimo da ne postoji ideja kako uopšte da (vlasti BiH) deluju jedinstveno, zapravo se ne može ni očekivati da će biti promene bez nekog jakog pritiska spolja", zaključio je Karadžić.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: DES