Bugari će izaći na treće izbore ove godine jer će parlament biti raspušten sredinom septembra a predsednik mora da zakaže vanredne izbore za kraj oktobra ili početak novembra.

Istovremeno će se održati i predsednički izbori na kojima je predsednik Rumen Radev apsolutni favorit, piše Euraktiv Bugarska.

Posle vanrednih izbora u julu, Bugarska socijalistička partija (BSP) je treća kojoj je predsednik dao mandat da pokuša da formira vladu.

Iako je liderka socijalista Kornelija Ninova objavila da će se njena partija potruditi da formira vladu, šanse za to su slabe.

Stranka će, kako prenosi Euraktiv Bugarska, odložiti procedure za tri nedelje da bi parlament mogao da usvoji rebalans budžeta.

Najmanja parlamentarna grupa Ustani BG! Mi dolazimo i reformistička koalicija desnog centra Demokratska Bugarska saopštili su da neće podržati vladu koju predlože socijalisti.

Najveća stranka u parlamentu Ima takvih ljudi već je saopštila da je za nove izbore nakon što ona nije uspela da formira vladu.

Stranka Ima takvih ljudi, koju predvodi TV lice Slavi Trifonov, osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima 11. jula koji su održanim jer nakon prethodnih, u aprilu, nije bilo moguće formirati vladajuću većinu.

Odbijanjem podrške socijalistima nestala je mogućnost formiranja vlade bez učešča partije GERB bivšeg premijera Bojka Borisova a jedina jasna većina u parlamentu je ona koja je protiv GERB.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EK