Evropska unija će morati da komunicira sa talibanima, ali neće žuriti sa formalnim priznanjem radikalnih islamista kao novih vladara Avganistana, izjavili su visoki zvaničnici Evropske unije.

Gunar Vigand, direktor za Aziju i Pacifik u Evropskoj službi za spoljnu politiku i bezbednost (EEAS), izjavio je da će zvanični odnosi sa talibanima biti uspostavljeni samo ako oni ispune određene uslove, uključujući i poštovanje ljudskih prava i neometan pristup za humanitarne radnike.

"Među članicama (EU), a i u kontekstu G7  nema sumnje da moramo da imamo kontakt sa talibanima, da komuniciramo sa talibanima, da izvršimo uticaj na talibane i da iskoristimo sve one poluge koje imamo", rekao je Vigand, javila je agencija Rojters.

"Ali nećemo žuriti sa priznanjem tog novog sastava niti sa uspostavljanjem zvaničnih odnosa", rekao je Vigand poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu.

On je rekao da je još nejasno da li će talibani biti u stanju da efikasno vladaju, ali da je za EU jedan od ključnih preduslova za zvanične odnose uspostavljanje inkluzivne i reprezentativne prelazne vlade.

Talibani ni dve nedelje nakon što su zauzeli Kabul još nisu imenovali novu vladu, niti su otkrili kako nameravaju da vladaju.

Vigand je rekao da je uslov za priznanje novih vlasti i da talibani svima koji to žele omoguće da napuste Avganistan, da se uzdrže od odmazde nad onima koji su imali veze sa stranim silama ili sa bivšom vladom, i da spreče da Avganistan postane utočište terorista, preneo je briselski portal EURACTIV.

Govoreći o strahovanjima da bi situacija u Avganistanu mogla da izazove novu migratsku krizu, Vigand je rekao da Evropska komisija nastoji da ove i naredne godine obezbedi po 300 miliona evra za rešavanje problema smeštaja oko 30.000 avganistanskih izbeglica.

Taj plan komisije treba da "pospeši preseljenje i humanitarni prijem" izbeglica, rekao je Vigand, ne precizirajući kako će novac biti nabavljen i utrošen.

Zvaničnik Evropske Komisije rekao je i da će biti analizirano zašto je dvodecenijski angažman Zapada u Avganistanu krenuo po zlu.

"Treba da ispitamo zašto je bi moguć ovakav kolaps. Treba da naučimo lekcije za slične situacije. I to je analiza koja će početi već sada", rekao je Vigand.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP