EU je 21. januara zatražila savetovanje sa Rusijom u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog izvoznih ograničenja koja je Moskva uvela na izvoz proizvoda od drveta.

Rusija je znatno povećala izvozne carine na određene proizvode od drveta i takođe znatno smanjila broj graničnih prelaza preko kojih ide izvoz drveta, saopštila je Evropska komisija.

Kako se navodi, ruske restrikcije su izrazito štetne za industriju prerade drveta EU koja je zavisna od izvoza iz Rusije. Takođe ta ograničenja stvaraju veliku neizvesnost na svetskom tržištu drveta.

EU je od oktobra 2020, kada je Moskva najavila mere, više puta pokušavala da pregovara sa Rusijom ali bez uspeha. Ruske mere su stupile na snagu u januaru 2022.

EU je najvela da se Rusija u STO obavezala da na izvoz drveta primenjuje carine od najviše 13% odnosno 15% za određenu količinu izvoza. Rusija međutim sada primenjuje izvozne carine čak do 80%, što znači da ne poštuje svoje obaveze u STO.

Istovremeno je Rusijia smanjila broj graničnih prelaza preko kojih ide izvoz drveta u EU sa više od 30 na samo jedan, u Finskoj. Zabranom korišćenja drugih prelaza koji su tehnički osposobljeni za izvoz drveta, Rusija krši principe STO koji zabranjuju takva ograničenja.

Komsija je navela da je savetovanje koje je tražila EU prvi korak u proceduri rešavanje sporova u STO.

Ako ne bude rešenja, EU može da traži od STO da uspostavi panel koji će odlučiti o tom pitanju.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com