Savet Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) odlučio je da počne razgovore o pristupanju sa šest zemalja kandidata za članstvo u toj organizaciji - Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom, Argentinom, Brazilom i Peruom.

Odluka o povećanju broja članica doneta je nakom pažljivog razmatranja napretka šest zemalja od njihovih prvih zahteva za članstvo, saopštio je OECD, organizacija koju zovu i "klub bogatih" i koja sada ima 38 članica.

Kako se navodi, sada će biti premljene mape puta za svakog kandidata, pod uslovom da te zemlje potvrde privrženost vrednostima, viziji i prioritetima iz Izjave o viziji OECD povodom 60. godišnjice i Izjavi Ministarskog saveta usvojenoj 2021.

Tim dokumentima ponovo se potvrđuju ciljevi osnivačke Konvencije OECD, kojoj nove članice moraju da pristupe, i navode vrednosti koje dele članice, uključujući očuvanje lične slobode, vrednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava, kao i vrednosti otvorene, konkurentne, održive i trasparentne tržišne ekonomije.

Generalni sekretar OECD Matias Korman rekao je da su odlukom o pokretanju procesa prijema kandidata članice potvrdile da je ta organizacija "otvorena i globalno relevantna i da je organizacija koja se razvija".

Korman je istakao da će kandidati moći da iskoriste proces pristupanja za promovisanje daljih reformi i takođe jačanje OECD kao zajednice posvećene međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima.

Proces pristupanja, kako se navodi, uključuje stroge i dubinske evaluacije usklađenosti kandidta za članstvo sa standardima, politikama i praksom OECD koje će obaviti više od 20 tehničkih odbora.

Nakon tehničkih evaluacija, a pre nego što zemlja dobije poziv da se priključi organizaciji kao članica, od kandidata će se zahtevati izmene zakona, politika i praksi kako bi se uskladile sa standardima i najboljom praksom OECD, što će poslužiti i kao "motor reformi".

Tehničke evaluacije pokriće široki spektar politika a biće fokusirane na prioritetna pitanja, uključujući otvorenu trgovinu i investicije, napredak u javnoj upravi, napore u borbi protiv korupcije, kao i efikasnu zaštitu životne sredine i mere protiv promena klime.

OECD je naveo da ne postoji rok za završetak pristupnog procesa. Naime, rok će zavisiti od kapaciteta  kandidata da se prilagodi i uskladi sa standardima OECD.

Kada svi tehnički odbori završe rad, konačnu odluku o prijemu u članstvo moraju da donesu jednoglasno sve članice u Savetu OECD.

Inače, poslednja je u članstvo OECD ušla Kostarika koja se kao četvrta iz Latinske Amerike priključila "klubu bogatih" u maju 2021.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto:Beta/ Logo OECD