Ukrajinska advokatica Svitlana Romanko, uz podršku nekoliko ekoloških organizacija, podnela je 25. maja žalbu evropskom ombudsmanu, tvrdeći da Evropska unija uvozom ruskih fosilnih goriva krši zakone EU i međunarodna ljudska prava.

Prema njihovim tvrdnjama, Evropska komisija nije preduzela sve dostupne mere da okonča svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva i nastavkom uvoza nafte i gasa finansira ruski rat u Ukrajini.

Romanko, jedan od osnivača kampanje "Stanite uz Ukrajinu" (Stand With Ukraine), podnela je žalbu evropskom ombudsmanu Emili O'Rajli, koja je nadležna za pritužbe na loše upravljanje institucija i tela EU.

Među podnosiocima žalbe su Globalna mreža za pravnu akciju (GLAN), grupa Avaaz, francuska nevladina organizacija Notre Afer a Tus i nemačka ekološka grupa Dojče Umvelthilfe.

EU je do sada predložila postepeno ukidanje uvoza ruske nafte do kraja 2022, izgrađu novih terminala za skladištenje tečnog gasa i planira još neke korake ka smanjenju energetske zavisnosti od Rusije i ubrzanju prelaska na zelenu energiju, ali prema mišljenju ovih aktivista to nije dovoljno.

U žalbi se ukazuje na istraživanje koja pokazuje koje bi mere EU mogla odmah da preduzme da smanji potržanju za naftom i gasom u saobraćaju i zgradama i ocenjuje da bi aktuelni planovi Komisije dodatno ugrozili ljudska prava usled klimatskih promena.

Od ombudsmana se traži da preporuči Evropskoj komisiji da proceni uticaj svog uvoza iz Rusije na ruska kršenja ljudskih prava u Ukrajini i da nađe ekolološki najprikladniji način da se taj uvoz brzo smanji.

"EU govori da je solidarna s Ukrajinom, a ipak milijarde evra koje članice EU i dalje plaćaju za ruska fosilna goriva direktno finansiraju Putinovu ratnu mašinu i nečuvene ratne zločine, istovremeno produbljujući klimatsku krizu", izjavila je Romanko.

"Vreme je da Evropska komisija proceni pravi uticaj svojih akcija i preduzme sve neophodne mere da prekine uvoz ruskih fosilnih goriva – odmah", kazala je ukrajinska advokatica.

Izvoz nafte i gasa je 2021. činio 45% ruskog budžeta, prema podacima Međunardone agencije za energiju, a EU je od početka invazije na Ukrajinu platila Rusiji više od 50 milijardi evra za naftu, gas i ugalj, prema podacima Centra za istraživanja energije i čistog vazduha. Za isto vreme EU je Ukrajini poslala milijardu evra.

Geri Liston iz GLAN-a istakao je da EU ne sme da rešavanjem ukrajinske krize pogoršava klimatsku krizu.

"Da bi zamenila snabdevanje ruskim gasom drugim izvorima, EU predlaže izgradnju nove infrastructure za fosilna goriva", kazao je Liston.

Ukrajinske organizacije su pozvale EU da nađe rešenja za strutkurne ekonomske promene i da smanji upotrebu fosilnih goriva, počev od ruskih.

Direktor organizacije Dojče Umvelthilfe Saša Miler-Krener ocenio je da nije dovoljno zameniti jednog prodavca drugim i da će izgradnja LNG terminala doprineti klimatskoj krizi i stvoriti nove zavisnosti.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP