Luksemburg po stanovniku najviše troši na istraživanja i razvoj u EU ali je i dalje osetno ispod proseka Unije kada se ta potrošnja gleda u odnosu na ukupne rashode zemlje.

Takođe je ukupna potrošnja Luksemburga za podsticaj inovacija smanjena u odnosu na 2015, pokazuju novi podaci Eurostata.

U 2021. na nivou EU iz budžeta članica za istraživanja i razvoj išlo je u proseku 244 evra po stanovniku, za 33% više nego 2011.

Najveća davanja registrovana su u Luksemburgu, 689 evra po stanovniku, a slede Danska sa 530 i Nemačka sa 471 evrom.

Istovremeno su najmanje alokacije za istraživanja i razvoj u EU bile u Rumuniji, 19 evra po stanovniku, Bugarskoj (24 evra), Letoniji (45 evra) i Mađarskoj (60 evra).

Međutim, iako Luksemburg izdavaja najviše po stanovniku za istraživanja, to predstavlja samo 1,41% ukupne državne potrošnje i manje je nego 2015, kada je bilo 1,53%.



Po tom kriterijumu je Luksemburg deseti od 27 članica i ispod proseka EU od 1,46% državne potrošnje.

Luksemburg je ispred Francuske i Belgije, koje troše 1,2 odnosno 1,24% javne potrošnje na istraživanja i razvoj, objavila je statistička služba EU.

Vodeći investitor u EU je Nemačka koja za istraživanja daje više od 2% ukupnih državnih rashoda.

Planovi Luksemburga

Vlada je ranije ove godine najavila da će od 2023. do 2025. Luksemburg povećati sredstva za finansiranje istraživanja za gotovo 300 miliona evra, na ukupno 1,7 milijardi.

Ta nova potrošnja mogla bi da donese još 580 pozicija u istraživanjima u javnom sektoru, smatraju u vladi.

Pokušavajući da konkuriše evropskim susedima, Luksemburg, zemlja koja nema dugu tradiciju u istraživanjima i tek od nedavno ima univerzitet, takođe ulaže miliona u privatne kompanije koje rade sa javnim istraživačkim institutima na inovativnim projektima, piše Luksemburg tajms.

Luksemburg je u velikoj meri zavisan od industrije usluga, posebno finansijskog sektora koji ekonomiji zemlje doprinosi sa oko trećinom, što je možda jedan od razloga zbog koga inovacije u Luksemburgu zaostaju.

Jedini univerzitet u Luksemburgu osnovan je 2003, otprilike u isto vreme kada je zemlja počela mnogo više da ulaže u istraživanja i razvoj.

Prema zvaničnim podacima, u 2019. Luksemburg je na inovacije potrošio 428,3 miliona evra u odnosu na samo 23,6 miliona u 2000.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com