Među članicama Evropske unije, Luksemburg ima najveći procenat novih putničkih automobila, dok se stari automobili najviše voze u Poljskoj, objavila je evropska agencija za statistiku Eurostat.

U Luksemburgu su na kraju 2020. godine automobili stari do dve godine činili 22% registrovanih kola, dok je starijih od 10 godina bilo 24%.

Ta zemlja takođe ima najveći broj putničkih automobila po stanovniku, sa 682 automobila na hiljadu stanovnika, a iza njega su Italija i Poljska.

Između 16% i 17% novih automobila do dve godine starosti imali su Francuska, Austrija, Irska, Belgija i Švedska.

Najveći procenat putničkih automobila starih od dve do pet godina bio je registrovan u Luksemburgu i Irskoj (28%) i Belgiji (24%).

U Poljskoj je bio registrovan najveći udeo najstarijih automobila, starijih od 20 godina, 40%, zatim u Estoniji (33%) i Finskoj (28%).

Posmatrajući dve najstarije klase automobila, najveći udeo starijih od 10 godina bio je registrovan u Litvaniji (81%), Rumuniji (80%) i Poljskoj (78%).

Ti automobili čine manje od trećine registrovanih kola u Luksemburgu, Irskoj i Belgiji.

Zemlje EU su poslednjih godina nudile podsticaje za kupovinu novih automobila s niskim emisijama gasova, čiji je cilj osim manjeg zagađenja bilo i stimulisanje privrede.

Obnavljanje voznog parka je međutim omela pandemija kovida-19 i problemi koje je izazvala u lancu snabdevanja.

U gotovo svim zemljama EU je prethodnih godina beležen rast broja automobil, dostigavši ukupno 250 miliona 2020. godine. Udeo automobila koji koriste alterantivna goriva je međutim i dalje mali.

Broj putničkih automobila na isključivo električni pogon je 2020. godine prvi put premašio milion, što je 20 puta više nego 2013. i tri puta više nego 2018. Ipak, njihov udeo u voznom parku je samo 0,4%.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com