Predsednik Češke Miloš Zeman zatražio je na poljoprivrednom sajmu u Češkim Buđejovicama da Evropska unija odredi maksimalne cene i tako zaustavi poskupljenje energija ili da to učini sama Češka jer je postalo i opasno i štetno ne činiti ništa.

Češki predsednik predložio je 25. avgusta da Evropa za cene energija koje su posle napada Rusije na Ukrajinu otrgle kontroli postavi maksimalne granice poskupljenja ili ako to ne bude moguće na evropskom nivou da to učini sama Češka.

"Naravno da je komotnije ne raditi ništa ali to je takođe opasno, štetno i na neki način time i dokazujemo da nismo sposobni ni da odlučujemo. Zagovaram da se postave maksimalne granice cena na evropskom ili nacionalnim nivou", kazao je Zeman.

Češki predsednik procenio je da je faktor poskupljenja energija i "zeleni fanatizam", kako je nazvao klimatske ciljeve EU.

"Konkretni primer su dozvole za emisije gasova zagađivača koje učestvuju u rastu cena energija minimalno sa 20%", rekao je češki predsednik.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela već je najavio da Češka kao zemlja koja predsedava EU, razmatra da hitno sazove vanredni samit Unije koji bi se bavio problemom energetike a pošto su podivljale cene problem cele Evrope trebalo bi tražiti zajedničko evropsko rešenje.

"Jedno od mogućih rešenja je odrediti maksimalnu cenu energija. Ako bi EU odlučila da ide tim putem Češka bi sigurno bila jedna od zemalja koja bi to podržala. Moguća bi bilo takođe diverzifikacija cena prema tipu proizvodnje električne energije ili da se promeni sistem emisionih dozvola. To su vrlo tehničke debate i svako rešenje ima svoje pristalice", kazao je Sikela.

Regulisanje cena energija podržava i češka opozicija kao jedino rešenje, pre svega kod struje gde to Češka zahvaljujući nuklearnim elektranama može da učini relativno bezbolno.

I deo ekonomista i eksperata za energetiku apeluje na češku vladu da prestane da nabavlja makar deo energija na podivljalim berzama gde su potpuno zatajili tržišni mehanizmi a koje kako je kazao ministar Sikela ne reaguju uopšte na dobre već samo na loše vesti.

"Kada je gas u pitanju ne možemo da dozvolimo sebi da sami postavimo maksimalnu cenu jer nemamo svoj gas, moramo da ga uvozimo. Druga stvar je kada je u pitanju struja, tu možemo da raspravljamo o regulisanim cenama koje bi bile prihvatljive i za domaćinstva i za preduzeća a prozivođači bi imali dobit", kazao je za portal Seznamzpravi ekonomski savetnik premijera Petra Fijale Štepan Kšeček.

Češka proizvodi više struje nego što potroši i proizvodi je jeftinije jer čitavu trećinu potrošnje pokrivaju dve nuklearne elektrane Dukovani i Temelin a trećinu svoje proizvodnje češki poludržavni ČEZ prodaje preko berze u Pragu ili Nemačkoj, međutim i na direktnu prodaju po ugovorima utiču cene sa berze.

Eksperti ukazuju češkoj vladi na primer Slovačke koja je uspela da se dogovori sa glavnim elektroenergetskim proizvođačem Slovenske elektrarne da tzv. osetljivi potrošači dobijaju i dalje struju po niskim cenama.

Izvor: Beta

Foto: Beta