Španski parlament odobrio je ulazak Švedske i Finske u NATO, ali je glasanje izazvalo podele unutar levičarske vlade.

Poslanici Španske socijalističke radničke partije (PSOE) glasali su za proširenje NATO, ali su poslanici njihovog manjinskog partnera, radikalno levičarskog Podemosa, bili uzdržani.

U parlamentu koji ima 350 mesta, za ulazak Švedske i Finske glasalo je 290 poslanika, 11 je bilo protiv i 47 uzdržano.

Ulazak Švedske i Finske u vojnu alijansu podržali su i Narodna partija desnog centra, desničarski Voks, liberalna partija Građani, Baskijska nacionalistička stranka PNV i Katalonska evropska demokratska partija (PDECat), javila je španska televizija RTVE.

Četiri poslanika partije Ujedinjena levica, koja je deo koalicione vlade, glasali su protiv pridruživanja Švedske i Finske.

Ministar za zaštitu potrošača Alberto Garson nije glasao, ignorišući internu glasačku „disciplinu“ vlade.

Podemos, koji se snažno protivi vojnom paktu, obrazložio je svoju uzdržanost na glasanju time da ne žele da se „potčine interesima SAD“, ali da poštuju „suverenitet drugih zemalja“.

„Svi znaju šta mislimo o NATO, ali istovremeno, to je pitanje koje se tiče suvereniteta Finske i Švedske“, izjavio je portparol Podemosa u parlamentu Pablo Ečinike.

Poslanik Narodne partije Pablo Hispanj izrazio je žaljenje što Španija ima „jedinu vladu u Evropi koja glasa drugačije o proširenju NATO, da je jedna strana (PSOE) za Alijansu a druga (Podemos) tvrdi da je to ‚kriminalna organizacija‘“.

Neki od parlamentarnih saveznika premijera Pedra Sančesa su takođe bili uzdržani, navodeći da ne mogu da glasaju protiv suverene odluke švedskih i finskih građana da se pridruže NATO.

Rat u Ukrajini i kompleksna bezbednosna situacija u Evropi su uticali na povoljnije raspoloženje građana Španije prema NATO. Prema nedavnom istraživanju, 83% Španaca ima pozitivno mišljenje o Alijansi.

Španija je postala članica NATO 1982, a na referendumu 1986. članstvo je podržalo 56,8% građana.

Švedska i Finske podnele su zahtev za članstvo u NATO posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Svih 30 zemalja članica NATO moraju da daju saglasnost za prijem te dve zemlje.

Još šest zemalja  nije zvanično ratifikovalo zahtev, to su Češka, Grčka, Mađarska, Portugal, Slovačka i Turska.

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP