Nezadovoljstvo zbog rasta životnih troškova širom Evrope izaziva nove proteste i štrajkove i dovodi do poremećaja saobraćaja, otkazivanja letova i zatvaranja javnih ustanova. Podzemni železnički saobraćaj u Parizu i Londonu gotovo potpuno je zaustavljen 10. novembra zbog štrajka radnika koji traže povećanje zarada usled poskupljenja hrane i energenata, a dan ranije štrajkovi su organizovani i u saobraćajnom sektoru u Belgiji i Grčkoj.

Jedan od najvećih francuskih sindikata CGT pozvao je na jednodnevni štrajk radnike u više sektora, tražeći veće plate, bolje uslove rada i zaustavljanje penzione reforme.

U Parizu metro neće gotovo uopšte funkcionisati, saobraćaće samo vozovi podzemne železnice bez vozača, a biće poremećaja i na mreži prigradskih vozova. Što se tiče železnice u celoj zemlji, štrajk će biti manjeg obima, tako da će saobraćati linije brzih vozova (TGV) kao i regionalne linije, prenosi AFP.

Tokom dana širom zemlje biće organizovani protesti na kojima će se, prema procenama vlasti, okupiti od 40.000 do 50.000 ljudi.

Obustave rada najavljene su i u drugim sektorima, U nekoliko francuskih gradova štrajku će se pridružiti prosvetni radnici, a štrajk su najavili zdravstveni radnici koji su članovi sindikata CGT.

Godišnja inflacija u Francuskoj je u oktobru bila 6,2%, prema najnovijim podacima instituta za statistiku INSEE, prenosi EURACTIV.com. Posebno je pogođen energetski sektor, gde je zabeležen rast cena od 19,2%, kao i poskupljenje hrane od 11,8%.

Saobraćaj je danas usporen i u britanskoj prestonici, gde se štrajku pridružilo oko 10.000 železničkih radnika iz sindikata RMT, zbog spora oko smanjenja plata i ukidanja oko 600 radnih mesta, piše Gardijan.

Najstariji metro na svetu bio je gotovo potpuno paralizovan jutros jer je većina linija bila zaustavljena.

Najveći sindikat medicinskih sestara u Velikoj Britaniji najavio je štrajk u većini bolnica i zdravstvenih centara, ali za sada nisu objavili datum. To bi bio prvi štrajk u 106 godina dugoj istoriji tog sindikata.

Generalni štrajk je prethodnog dana potpuno poremetio avio-saobraćaj u glavnom gradu Belgije.

Na aerodromu Brisel-Zaventem, najvećem u Belgiji, više od 220 letova, odnosno 60% je otkazano zbog nedovoljno osoblja.

Aerodrom Šarlerua na jugu zemlje, drugi po prevozu putnika i glavni evropski centar kompanije Rajaner, bio je potpuno zatvoren, zbog čega je otkazano 120 letova.

Železnički saobraćaj i javni gradski prevoz sveden je na minimum širom zemlje. Štrajku su se pridružili i zaposleni u oko dve trećine bolnica u Briselu i Valoniji, otkazujući sve operacije koje nisu hitne, prenosi AP.

Belgijski sindikati navode da su za godinu dana cene gasa povećane za 130%, struje za 85% i goriva za 57%.

I u Grčkoj je na dan bio zaustavljen drumski i i trajektni saobraćaj, mnogi letovi su otkazani, državne škole su bile zatvorene, a bolnice su radile s manjim brojem osoblja.

Na protestu u Atini okupilo se, prema procenama policije, oko 16.000 ljudi. Na kraju protesta u Atini i Solunu došlo je do sukoba manje grupe ljudi koji su bacili "molotovljeve koktele" i policije koji je ispalila suzavac, a posle protesta je uhapšeno 10 osoba.

Prema nedavnom izveštaju Instituta Generalne konfederacije grčkih radnika (INE-GSEE), kupovna moć radnika koji primaju minimalnu zaradu opala je za 19% od aprila 2022.

GSEE zahteva povećanje minimalne zarade, koja sada iznosi oko 713 evra mesečno i vraćanje kolektivnog zakona o radu zbog visokih cena energije i osnovnih namirnica.

Iako je grčka ekonomija ove godine porasla gotovo dvostruko više od stope rasta u evrozoni zahvaljujući oporavku turizma, inflacija je na 12%, što je najviše u protekle skoro tri decenije i među najvišim u 19 država članica evrozone.

Inflacija je u evrozoni u oktobru dostigla rekordnih 10,7%.

Rastuća inflacija, izazvana porastom cena energenata i hrane od početka rata u Ukrajini, podstakla je seriju protesta i štrajkova širom Evrope poslednjih meseci. Radnici u mnogim sektorima traže usklađivanje plata s inflacijom, a mnogi su izašli na ulice kako bi od vlasti tražili veću pomoć da se izbore s krizom.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP