Evropska komisija ocenila je da je Rumunija ostvarila dovoljan napredak u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije dodajući da ta zemlja više neće biti pod nadzorom Mehanizma za saradnju i verifikaciju (CVM). Iz Mehanizma je pre tri godine izašla Bugarska.

Poslednji izveštaj u okviru Mehanizma o koracima koje je Rumunija preduzela da ispuni obaveze u domenu pravosuđa i borbe protiv korupcije u periodu od juna 2021. Evropska komisija je usvojila 22. novembra.

Kako je saopštila Komisija, u izveštaju se pozitivno ocenjuju značajni napori Rumunije da sprovede sve preporuke kroz nove zakone, politike i alate za jačanje pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Komisija je zaključila da je napredak Rumunije dovoljan da ispuni obaveze iz CVM preuzete u vreme ulaska te zemlje u EU i da se sva merila mogu zatvoriti na zadovoljavajući način.

Od sada EK više neće pratiti niti izveštavati o Rumuniji u okviru CVM već će se monitoring nastaviti kroz godišnje izveštaje o vladavini prava, kao i za sve ostale članice.

Značajne reforme uključuju nedavno usvojene pravosudne zakone i novu strategiju za razvoj pravosuđa. Komisija je ukazala i na posvećenost Rumunije da u najvećoj mogućoj meri uzme u obzir mišljenje Venecijanske komisije o pravosudnim zakonima i šire i preduzme, ako bude potrebe, dalje mere.

U borbi protiv korupcije državne institucije su, kako navodi EK, udružile snage da implementiraju novu nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije i pozitivan trend efikasnosti istraga i sankcionisanja korupcije na visokom nivou nastavljen je tokom 2021. i 2022.

Istovremeno je parlament unapredio proceduru oko ukidanja političkog imuniteta a rumunske institucije odgovorne za primenu pravila o integritetu i sukobu interesa, kao i za upravljanje i povraćaj imovine od kriminala, efikasno rade.

Konačno Rumunija brzo napreduje sa revizijom krivičnih zakona, kao i konsolidacijom svog okvira integriteta. Završetak tih važnih reformi ključan je u sklopu rumunskog Plana za oporavak i otpornost i EK će, kako je navela, nastaviti da sarađuje sa Rumunijom u cilju njegovog uspešnog sprovođenja u skladu sa zakonima EU i međunarodnim standardima u borbi protiv korupcije.

EK je zaključila da je važno da Rumunija nastavi da dosledno radi na preostalim obavezama u vezi zakona i njihove primene.

Kada je reč o Bugarskoj, koja je takođe od 2007, kada je ušla u EU, bila u Mehanizmu, EK je u izveštaju iz 2019. zaključila da je ta zemlja na zadovoljavajući način ispunila sve preporuke iz CVM. Od tada EK ne prati, niti izveštava o Bugarskoj u okviru CVM.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK