Ukrajina i preteća ekonomska recesija biće prioriteti švedskog predsedavanja Evropskom unijom, izjavio je ambasador te zemlje u EU Lars Danielson.

Ambasador Švedske, koja od nove godine preuzima rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU, u tom periodu ne očekuje "opipljive rezultate" kada je reč o Zapadnom Balkanu.

"Ukrajina, Ukrajina i Ukrajina će biti prvi među prioritetima našeg predsedavanja", rekao je Danielson u neprofitnom tink-tanku Centar za evropsku politiku (EPC) u Briselu.

Danielson je rekao da će EU morati da nastavi da pomaže Ukrajini, i da zauzme "jedistvenu poziciju o tome kako vidi evropsku perspektivu  Ukrajine", preneo je portal EUObserver.

"Brzina kojom se (ta evropska perspektiva) može postići ...o tome postoje donekle različita mišljenja i naše je da pokušamo da prebrodimo te eventualne razlike", rekao je ambasador.

Istovremeno, hladan tuš za Zapadni Balkan je ambasadorovo viđenje evrointegracija regiona za vreme švedskog predsedavanja.  

Biće teško postići bilo kakve "opipljive rezultate" tokom švedskog predsedavanja, rekao je Danielson.

On je rekao da neće biti ispunjeni ni uslovi za promenu temeljnih ugovora EU, dodajući da se članice unije suočavaju sa daleko važnijim problemima.

Ti akutni problemi su, prema njegovim rečima, privredna recesija, enormni rast cene energenata i inflacija.

Govoreći o energiji, rekao je da će Šveska kao predsedavajući nastaviti diskusiju o tome kako da se evropsko tržište energije odrekne fosilnih goriva.

To je veoma težak zadatak, i to ne samo zbog toga što se struktura izvora energije toliko razlikuje među članicama EU, rekao je Danielson.

Veliki izazov će, prema njegovim rečima, biti i SAD, koje svojim zakonom o suzbijanju inflacije planiraju da pomognu domaćim firmama subvencijama vrednim 370 milijardi dolara, što će predstavljati problem za konkurentnost evropske privrede.

Švedska će od 1. januara treći put preuzeti predsedavanje EU, od kako joj se pridružila 1995. godine. Ona će predsedavanje preuzeti od Češka, a 1. jula će ga predati Španiji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU