Poljska planira da počne da naplaćuje deo troškova za smeštaj ukrajinskim izbeglicama a neki hoteli na bugarskoj crnomorskoj obali spremaju se da isele izbeglice ako država ne nastavi da finansira njihove obroke.

Vlada Poljske saopštila je da planira da ukrajinskim izbeglicama posle četiri meseca u kolektivnom smeštaju naplaćuje hranu i smeštaj, preneo je Rojters.

Više od milion izbeglica iz Ukrajine našlo je privremeni dom u Poljskoj nakon ruske invazije 24. februara i zavisili su od ljubaznosti Poljaka koji su im otvorili vrata svojih domova i pomoći države.

Međutim, sredstva presušuju i izbeglicama je sve teže da nađu stanove i dobiju podršku jer se Poljska suočava sa rastom troškova života i budžetskim ograničenjima.

"Građani Ukrajine u kolektivnom smeštaju učestvovaće u troškovima stanovanja i ishrane", navodi se u vladinom saopštenju, prenosi Rojters.

Precizira se da će izbeglice u kolektivnom smeštaju koji finansira vlada, npr. u hotelima ili đačkim domovima, posle 120 dana boravka plaćati do 50% troškova ili do 40 zlota (8,6 evra). Posle 180 dana plaćaće 75% odnosno 60 zlota (gotovo 13 evra). To neće važiti za one koji nisu sposobni da rade zbog starosti ili invaliditeta, kao i za trudnice.

Vlada želi da se nova pravila primenjuju od 1. marta 2023. Zakon treba da bude usvojen u parlamentu i tu se ne očekuju problemi.

Bugarski hotelijeri prete

U međuvremenu je gotovo 20% hotela duž južne obale Crnog mora spremno da iseli ukrajinske izbeglice od 1. decembra ako država ne nastavi da finansira njihove obroke, preneo je EURACTIV.bg.

Sredinom novembra Bugarska je prestala da finansira hranu za izbeglice, što je za posledicu imalo kritike od strane organizacija hotelijera.

Bugarska vlada daje 7,5 evra za hotelski smeštaj po izbeglici dnevno ali to ne pokriva obroke. Do oktobra je država plaćala 2,5 evra dnevno za hranu, što je bilo dovoljno za osnovni meni. Hotelijeri sada traže da država obezbedi redovne isporuke hrane hotelima.

Bugarski Crveni krst trenutno isporučuje prehrambene pakete hotelima i smeštajima. Paketi su finansirani delom sredstvima iz nacionalnih humanitarnih kampanja a delom iz donacije UAE.

Crveni krst, kako se navodi, ima rezerve hrane dovoljne za mesec dana.

Na početku rata u Ukrajini EU je vlastima u Sofiji dala gotovo 100 miliona evra za pokrivanje troškova proisteklih iz izbegličke krize.

"Pomoć u hrani obezbeđivao je Crveni krst. Međutim, pitanje je koliko će to biti redovno u narednom periodu", rekla je za BNR regionalna direktorka za bugarski turizam Elena Antonova.

Istočnoevropske zemlje se inače spremaju da ponovo otvore centre za prijem i popune zalihe hrane jer se očekuje novi talas ukrajinskih izbeglica sa dolaskom zime, a s obzirom da su meta ruskih napada ukrajinska elektromreža i toplane.

Planom slovačke vlade, prenosi EURACTIV.com, predviđa se mogući priliv stotina hiljada izbeglica narednih meseci.

Prema podacima UNHCR, oko 4,5 miliona ukrajinskih izbeglica registrovano je kroz razne vidove zaštite, uglavnom u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom - Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Pored toga, veruje se da je u Ukrajini interno raseljeno gotovo sedam miliona građana koji često žive u veoma teškim uslovima.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP