Evropska komisija pokrenula je novu inicijativu za prikupljanje i isporuku laptopova, pametnih telefona i tableta za škole, bolnice i javnu administraciju u regionima Ukrajine koji su najteže pogođeni ratom.

Ukrajinske vlasti su navele laptopove kao jednu od najhitnijih potreba u ovom trenutku.

Laptopovi su potrebni za oko 70.000 nastavnika, a digitalni uređaji su neophodni u 5.000 škola u ratom pogođenim područjima da bi 200.000 dece moglo da nastavi sa učenjem.

Uređaji su potrebni i u drugim sektorima, posebno za medicinske sestre, doktore i javnu administraciju, navodi se u saopštenju EK.

Mogu biti donirani novi ili stari, funkcionalni laptopovi, pametni telefoni ili tableti.

Inicijativa će se sprovesti u saradnji sa ukrajinskim Ministarstvom za digitalnu transformaciju i evropskom organizacijom Didžital Jurop (DigitalEurope) koja predstavlja industriju digitalne tehnologije.

Komisija će sarađivati sa industrijskim partnerima na primanju donacija, a omogući će i prikupljanje opreme unutar institucija EU.

Kompanije mogu veće količine da doniraju kroz mehanizam EU za civilnu zaštitu, a manje donacije organizacija, kompanija i građana u Belgiji mogu biti učinjene preko Didžital Jurop.

Organizatori će nastojati da prošire inicijativu kako bi uključili druge centre za prikupljanje širom Evrope.

Izvor: Evropska komisija

Foto: Beta/AP