Evroposlanici su usvojili niz predloga koji treba da doprinesu da evropski izbori budu "pristupačniji, konkurentniji i evropskiji", odnosno da obezbede da građani EU glasaju u zemlji u kojoj borave iako nisu njeni državljani. Oko 11 miliona evropskih građana sa pravom glasa živi u drugoj članici EU.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) iz Odbora za ustavna pitanja (AFCO) žele da uvedu sledeće obaveze svim članicama EU:

- omogućavanje registracije za glasanje čim se birač prijavi za prebivalište

- informisanje mobilnih građana na zvaničnim jezicima EU o njihovim pravima i rokovima

- obezbeđivanje istih standarda za kandidovanje na izborima za državljane i mobilne građane EU

- olakšavanje ostvarivanja prava glasanja osetljivim i marginalizovanim grupama, uključujući osobe sa invaliditetom, starije, beskućnike i zatvorenike

- razmatranje glasanja poštom, glasanja fizički unapred, glasanja preko punomoćnika, mobilnih biračkih mesta i elektronskog i onlajn glasanja na evropskim izborima.

Takođe su se evroposlanici složili o uklanjanju odredaba o tzv. derogiranju koje omogućavaju članici da ograniči pravo glasa i kandidovanja na evropskim izborima za mobilne građane EU kada njihova populacija premaši 20% svih građana EU (državljana i mobilnih) koji žive na njenoj teritoriji, saopštio je EP.

Izvestilac Damian Bezelager (Boeselager) iz grupe Zeleni/EFA istakao je da jedna od dobrih stvari u EU sloboda kretanja i života širom Unije ali da su često ljudi koji se kreću onemogućeni da iskoriste svoje pravo glasanja na evropskim izborima.

"Izveštaj koji sam predstavio bavi se tim pitanjem... Učinimo naše izbore pristupačnijim", rekao je Bezelager.

Nacrt predloga usvojen je u AFCO 1. decembra sa 18 glasova za i četiri protiv a uzdržanih nije bilo.

Izveštaj će biti na dnevnom redu plenarne sednice EP u decembru kako bi se proces završio na vreme za evropske izbore 2024. Za ta pravila predviđena je posebna zakonodavna procedura - jednoglasno glasanje u Savetu posle konsultacija sa Parlamentom.

Prema podacima iz 2020, udeo mobilnih građana EU u ukupnom glasačkom telu veoma se razlikuje od zemlje do zemlje i najveći je u Luksemburgu (40,4%) a najmanji u Poljskoj (0,09%).

Značajan udeo građana EU koji nisu državljani članice u kojoj borave, od između 7 i 14% glasačkog tela, beleži se i u Irskoj, Kipru, Belgiji, Malti i Austriji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta