Ministri zdravlja EU usvojili su nove preporuke o skriningu kancera koje uključuju skrining za još tri vrste raka. U Evropi se beleži više slučajeva oboljevanja od raka nego u svetu, kada se gleda prema broju stanovnika, a ekonomski uticaj te bolesti se procenjuje na više od 100 milijardi evra godišnje.

Prema Evropskom planu za borbu protiv raka, koji je Evropska komisija predstavila 2021, u EU je od raka obolelo 2,7 miliona ljudi a 1,3 miliona je umrlo od te bolesti.

Ministar zdravlja Češke Vlastimil Valek rekao je da je borba protiv raka jedna od prioritetnih tema češkog predsedavanja EU koje traje do kraja godine.

Prethodne preporuke iz 2003. uključivale su skrining dojke, grlića materice i kolorektalnog kancera a sada su u preporuku uključeni skrinig raka pluća, prostate i želuca.

"Rano otkrivanje kroz skrining jedan je od ključnih stubova Evropskog plana za borbu protiv raka", rekla je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Dodala je da je prošlo 20 godina od kada su usvojene preporuke a da je medicina za to vreme mnogo napredovala, preneo je EURACTIV.

U novom tekstu se, pored uključivanja novih vrsta raka, sugeriše ažuriranje preporuka za skrining kancera dojke, grlića materice i kolorektalnog.

Članice EU takođe su preporučile "adekvatne, pravovremene i komplementarne dijagnostičke procedure i tretmane za ljude sa pozitivnim skrining testom".

Valek je letos u intervjuu za EURACTIV rekao da postoje značajne razlike među članicama EU kada je reč o skriningu.

Podaci Evropskog registra nejednakosti u borbi protiv raka pokazuju da u EU u proseku 11% žena nikada nije radilo skrining dojke. Međutim, u Finskoj u tu grupu spada samo 1% žena a u Rumuniji gotovo 72%.

Slično je i kod skrininga na rak grlića materije, gde je prosek žena u EU koje nikada nisu obavile taj pregled 14% pri čemu je u Češkoj nepuna 3% a u Rumuniji 47%.

Prosek onih koji nikada nisu radili kolorektalni skrining u EU je čak 49%. Najmanji je u Danskoj - 17%, a najveći u Bugrskoj - 94%.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com