Predlog da se građanima Katara i još tri zemlje da bezvizni režim za EU biće vraćen nadležnom odboru Evropskog parlamenta nakon hapšenja potpredsednice EP i još tri osobe u Briselu u istrazi o pranju novca i korupciji u toj evropskoj instituciji.

Evroposlanici su na otvaranju plenarne sednice u Strazburu 12. decembra odlučili da zakonski predlog o ukidanju viza za EU za građane Katara, Kuvajta, Omana i Ekvadora vrate u Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) na dalje razmatranje.

LIBE je 1. decembra usvojio nacrt izveštaja o režimu putovanja bez viza u EU (do 90 dana u periodu od 180 dana) za Kuvajt i Katar a na listu su dodati Oman i Ekvador.

Međutim, za vikend su u okviru istrage o korupciji u Belgiji uhapšeni potpredsednica EP Eva Kaili i još tri osobe. Istraga protiv njih se vodi zbog pokušaja jedne zalivske države da utiče na ekonomske i političke odluke EP, kao i zbog navoda o korupciji i pranju novca. Kasnije je precizirano da je reč o Kataru.

Kaili je negirala da je primila novac od Katara.

Izvestilac Erik Markvart (Marquardt) rekao je da EP mora da obezbedi da korupcija ne utiče na proces i da mora da se osigura da svaki pokušaj napada na demokratiju EU ima posledice.

"Za sada nećemo nastaviti proces koji vodi viznoj liberalizaciji za Katar. Moramo da preispitamo pravila EP i kako se primenjuju. Moraju da postoje stroge posledice za one koji podmićuju i one koji su podmićeni", istakao je nemački evroposlanik.

Predsednica EP Roberta Mecola upozorila je na sednici EP da se neprijatelji demokratije, za koje je pretnja i samo postojanje EP, neće zaustaviti ni pred čim.

"Ti zlonamerni akteri, povezani s autokratskim trećim zemljama, navodno su kao oružje upotrebili nevladine organizacije, sindikate, pojedince, pomoćnike i poslanike u EP u nastojanju da potkopaju naše procese", rekla je Mecola dodajući da njihovi  planovi nisu uspeli.

Ona je rekla i da je, kao meru opreza, ali uz potpuno poštovanje pretpostavke nevinosti, oduzela Evi Kaili sve zadatke i odgovornosti povezane s njenom ulogom u EP i sazvala vanrednu sednicu Konferencije predsednika kako bi se pokrenuo postupak i okončao njen mandat a u nastojanju da se zaštiti integritet EP.

Šef poslaničkog kluba EPP Manfred Veber rekao je da je korupcija najveći neprijatelj demokratije i istakao da "nema mesta za korupciju u ovom parlamentu ili bilo kojoj drugoj instituciji EU i da je borba protiv korupcije jedini način da se povrati poverenje".

Šefica grupe S&D Irace Garsija najavila je da će poslanici te grupe učestvovati u sudskim postupcima kao oštećena strana. Ona je zatražila od Parlamenta snažan odgovor kako bi se utvrdilo "šta se dogodilo i osiguralo da se to više ne ponovi".

Stefan Sežurne iz grupe Obnovimo pozvao je na jačanje registara transparentnosti Parlamenta i na osnivanje međuinstitucionalnog etičkog tela s istražnim vlastima.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP