Španski premijer Pedro Sančes izjavio je da nikada neće biti održan referendum o samoopredeljenju Katalonije, posle obnovljenih poziva pojedinih katalonskih političara da se u toj španskoj pokrajini održi referendum o nezavisnosti po "crnogorskom modelu".

Poziv za održavanje novog referenduma uputio je Pere Aragones, premijer Katalonije i nacionalni koordinator Rebublikanske levice Katalonije (ERC).

Ta partija, na čiju je podršku Sančesova vladajuća koalicija upućena u španskom parlamentu, predložila je da referendum bude održan po "crnogorskom modelu", odnosno da Katalonija dobije nezavisnost ako odziv bude iznad 50%, a za glasa više od 55% izašlih birača.

Sančes je posle samita lidera EU u Briselu sredinom decembra rekao da je poslednja decenija bila gubljenje vremena i za Španiju i za Kataloniju, kada je reč o teritorijalnom uređenju.

On je rekao da su urušeni mostovi i prekinut dijalog, a da su podsticani konfrontacija i sudska rešenja, što je vodilo jednostranosti i sloma ustavnog poretka i demokratskog legaliteta.

"U Kataloniji neće biti nikakvih konsultacija o samoopredeljenju. Ne samo zato što se to ne slaže sa ustavom, što bi samo po sebi bilo dovoljno, nego i zato što moramo doprineti rešenjima koja će premostiti lomove", rekao je Sančes.

Španiju u maju 2023. godine očekuju lokalni izbori, koje mnogi smatraju lakmus testom za Sančesovu koaliciju, koju čine njegovi socijalisti i stranka levice Unidas Podemos.

Kako bi smirila dugogodišnje napetosti oko statusa Katalonije, španska vlada planira da ovih dana parlamentu predloži izmenu definicije krivičnog dela podsticanja na pobunu, kako bi bila u skladu sa normama Evropske unije.

Španska definicija tog krivičnog dela izazavala jer dosta pažnje u međunarodnoj zajednici nakon hapšenja organizatora neuspelog otcepljanje Katalonije u oktobru 2017. godine, koji su optuženi za čitav niz krivičnih dela, a između ostalog i za podsticanje na pobunu.

Međutim, opoziciona Narodna partija (PP) desnog centra smatra da vladin plan reforme krivičnog zakonika otvara vrata za referendum o nezavisnosti Katalonije.

"Proživljavamo neobičan trenutak, sa kakvim nisu računali ni najambiciozniji zagovornici nezavisnosti Katalonije", reka je šef Narodne partije Alberto Nunjez Feiho.

Dok Madrid generalno odbacuje mogućnost održavanja referenduma, Aragones ističe da Katalonija ima pravo da na referendum u odlučuje o svojoj sudbini i da to ne može biti krivično delo.

On je ocenio da je neophodno u Kataloniji povesti internu raspravu kako bi se postigao dogovor i predložio referendumkoji bi bio "efikasan" i čiji bi ishod priznala međunarodna zajednica.

Posle lokalnih izbora u maju, u Španiji će u decemmbru 2023. biti održani i opšti izbori, a političke tenzije oko Katalonije jedan su od "vrućih krompira" španske političke scene.

Izvor: Euractiv.com

Foto: Vlada Španije