Švedski evroposlanici od predsedavanja EU njihove zemlje u prvoj polovini 2023. očekuju rezultate na planu bezbednosti, energetike, klime, ljudskih prava... ali su neki sumnjičavi prema novoj vladi desnog centra.

Švedska je u oktobru dobila novu vladu Ulfa Kristersona, lidera konzervativne Umerene stranke, čelnika koalicije koju čine i Hrišćanske demokrate i Liberali a koju podržava nekada radikalna stranka krajnje desnice Švedske demokrate.

Tomas Tobe (EPP) kaže da će bezbednost i energija biti ključna pitanja tokom švedskog predsedavanja. "Moramo da zadržimo Evropu na okupu i povećamo podršku Ukrajini da se uhvati u koštac sa situacijom u bezbednosnoj politici", rekao je švedski evroposlanik.

Tobe takođe ima velika očekivanja od Švedske kada je reč o povećanju evropske konkurentnosti, saopštio je Evropski parlament.

"Treba da postoji jasna agenda EU za unapređenje konkurentnosti, jačanje rasta i povećanje trgovine. Švedska treba da iskoristi predsedavanje da se ide u tom pravcu", rekao je Tobe.

Dodao je da će značajna pitanja biti i borba protiv organizovanog kriminala, kao i napredak sa paktom o migracijama.

Helen Fricon (S&D) kaže da su demokratija, klima i jednakost oblasti u kojima Švedska tradicionalno ima dobru reputaciju, ali da ima sumnje oko novoizabrane švedske vlade desnog centra, posebno u vreme krize i rata u Evropi.

"To (kriza, rat) zahteva vođstvo sa političkom hrabrošću i odgovornošću prema budućnosti. Veoma sam zabrinuta kako će konzervativna vlada 'izaći na kraj' s tim. Poltike o klimi i jednakosti su već sklonjene a pitanjima demokratije je skinut prioritet", rekla je Fricom.

Abir Al-Sahlani (Obnovimo) ima velike nade da će švedsko predsedavanje EU braniti vladavinu prava, transparentnost i ekonomski liberalizam. "Da obezbedi da EU ima snažan glas u svetu i takođe doprinese živoj debati u EU, gde se pojačava medijsko izveštavanje o pitanjima Unije", rekla je ona.

Al-Sahlani smatra da će klima, enrgetika i migracije biti najvažnija pitanja tokom predsedavanja Švedske EU. "Vladina restriktivna domaća migraciona politika je u najmanju ruku upozorenje na opasnost", dodala je.

Istovremeno Alis Kunke (Zeleni/EFA) ima mala očekivanja od švedskog predsedavanja EU. "Švedska vlada je već smanjila ambicije u vezi sa klimatskom krizom... Nemamo vremena da čekamo, klimatska kriza je tu i sada i zato švedsko predsedavanje treba da doprinese znatnom povećanju ambicija EU", rekla je Kunke.

Čarli Vejmerš (ECR) želi da švedsko predsedavanje, uz jačanje konkurentnosti i povećanje trgovine, nastavi da radi posle Francuske i Češke na strožim finansijskim pravilima EU, saopštio je Evropski parlament.

"Znamo da EU nikada ne bi odobrila milione evra organizacijama krajnje desnice sa antisemitskim, mizoginim ili homofobnim stavovima. Nažalost, to se ne primenjuje na sve vrste ektremizma. Promena pravila za finansiranje od strane EU tako da se ne favorizuju islamisti treba da bude važan cilj švedskog predsedavanja", istakao je Vejmerš.

Njegova koleginica Malin Bjork (Levica) izrazila je zabrintost što nova švedska vlada sada preuzima vođstvo u EU.

"Znam mnoge koji su kao ja zabrinuti oko švedskog preuzimanja predsedavanja. Ipak se nadam da će me iznenaditi i jasno zauzeti stav o demokratiji i vladavini prava u zemljama poput Poljske i Mađarske i raditi na ambicioznoj klimatskoj politici i humanoj migrantskoj politici", rekla je Bjork.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP