Više od 3.300 medicinskih sestara otišlo je iz Portugala od početka pandemije 2020. a glavna destinacija im je Švajcarska, pokazuju novi podaci Udruženja sestara koji ukazuju i na rast emigracije u 2022.

Od početka 2020. Udruženje je dobilo 3.364 zahteva za prijavu za iseljenje a najnoviji podaci pokazuju da je takvih zahteva u 2022. bilo 1.221 ili 308 više nego 2021, preneo je EURACTIV.

Govoreći za agenciju Luza, šefica Udruženja medicinskih sestara Ana Rita Kavako rekla je da broj sestara koje su napustile zemlju između 2020. i 2022. odgovara broju koji se svake godine obučava u portugalskim školama.

Od 2015, rekla je Kavako, u Udruženje je upisano oko 13.000 medicinskih sestara ali je više od 15.000 emigriralo. Dodala je da je to dokaz da u inostranstvo ne odlaze samo sestre koje su upravo završile školu, već i one sa mnogo iskustva, specijalistkinje.

I dalje najviše sestara iz Portugala odlazi u Švajcarsku a kao najpoželjnije destinacije slede Španija i Velika Britanija.

U saopštenju Udruženja navodi se i da, pored evropskih zemalja, UAE iz godine u godinu primaju sve više sestara.

Ističe se da podaci ukazuju na "kontinuirani trend emigracije medicinskih sestara, uprkos hroničnom manjku u Portugalu" i da je to u tolikoj meri ozbiljan problem, da je nemoguće angažovati ih "jer ih nema na tržištu".

Kavako je za agenciju Luza objasnila da Portugal obučava sestre koje su mu potrebne za ceo zdravstveni sistem - državni, privatni i socijalni sektor, ali da ih onda ne zapošljava, iako su im svima potrebne.

Ako ne dobiju posao, "one prihvataju predloge drugih zemalja, ne samo u Evropi, gde će više zarađivati, gde imaju perspektivu za karijerno napredovanje, gde će biti plaćeni njihovo znanje i specijalnosti", što se ne dešava u Portugalu, rekla je Kavako.

Ona je rekla da se neke medicinske usluge ne pružaju zbog manjka sestara a da institucije ne žele da zaposle sve sestre koje su im potrebne.

S druge strane, tu je i pitanje ugovora na određeno vreme sa kojima "nema stabilnosti, nema karijere, nema uvažavanja".

Predsednica Udruženja požalila se da je parlament upravo odbio peticiju o izjednačavanju položaja sestara sa različitim vrstama ugovora o radu što je, prema njenim rečima "isto kao da su im kupili avionske karte".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com