Rast troškova života najveća je briga građana EU a slede siromaštvo, klimatske promene i strah od širenja rata u Ukrajini. Istovremeno je podrška EU stabilna na visokom nivou i građani očekuju da Brisel nastavi da radi na rešenjima za ublažavanje posledica krize.

Novo istraživanje Evropskog parlamenta Eurobarometar pokazalo je da rast troškova života brine 93% Evropljana.

U Grčkoj je 100% ispitanika zabrinuto zbog rasta troškova života, na Kipru 99% a u Italiji i Portugalu po 98%, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta. Dodaje se da rastuće cene, uključujući energije i hrane, pogađaju sve kategorije društva, bez obzira na pol, starost, obrazovanje.

Drugi na listi briga, koji navodi 82% građana, jeste rizik od siromaštva i socijalne isključenosti a na trećem mestu sa po 81% su strah od klimatskih promena i širenja rata u Ukrajini na druge zemlje.

Građani očekuju da EU nastavi da radi na ublažavanju posledica uzastopnih kriza na kontinentu. Trenutno je samo trećina zadovoljna onim što su njihove vlade ili EU uradili u borbi protiv rasta troškova života.

Istraživanje je pokazalo da gotovo polovina ispitanih građana kaže da im je standard života već opao zbog posledica pandemije kovida, ruske agresije na Ukrajinu i skoka cena a bezmalo 40% reklo je da im standard još nije opao ali da očekuje da se to desi u godini pred nama.

Indikator rasta bojazni od ekonomskih teškoća je i povećanje udela građana koji uglavnom ili ponekad imaju problema sa plaćanjem računa.

Predsednica EP Roberta Mecola rekla je da je razumljivo što su ljudi zabrinuti zbog rasta cena i da je na Briselu "da stavi račune pod kontrolu, potisne inflaciju i učini da ekonomije rastu". "Moramo da zaštitimo najosetljivije u našim društvima", dodala je.

Sa najvećom inflacijom za više decenija, građani žele da se EP fokusira na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti (37%). Za građane su važne teme i javno zdravlje (34%), borba protiv klimatskih promena (31%), podrška ekonomiji i novim radnim mesetima (31%).

Istovremeno su poslednje krize i posebno rat u Ukrajini učvrstili podršku građana EU - 62% vidi članstvo kao "dobru stvar", što je jedan od najboljih rezultat od 2007.

Dve trećine građana smatra da je članstvo njihove zemlje u EU značajno a gotovo tri četvrtine veruju da je njihova zemlja imala koristi od članstva.

Istraživanje Jesenji Eurobarometar, čiji su potpuni rezultati upravo objavljeni, obavila je agencija Kantar u periodu oktobar-novembar 2022. u svih 27 članica EU i obuhvatilo je više od 26.000 ispitanika.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta