Novim planovima za unapređenje transparentnosti u Evropskom parlamentu, u svetlu korupcionaške afere Katargejt, predviđena je zabrana grupa prijateljstva evroposlanika sa zemljama van EU. Trenutno postoje desetine grupa prijateljstva i drugih radnih grupa koje nemaju zvaničan status u EP i čije aktivnosti često finansiraju lobisti.

Plan EP za unapređenje transparentnosti, u koji je imao uvid EURACTIV i koji je dogovorilo vođstvo EP računajući predsednicu Robertu Mecolu, u središtu je odgovora Parlamenta na skandal Katargejt u kojem je zbog korupcije uhapšeno nekoliko ljudi iz EP, uključujući potpredsednicu Evu Kaili.

Spekuliše se da su još neke zemlje, među njima i Maroko, nudile novac poslanicima EU radi političke koristi. Rabat je to demantovao.

Parlament planira da uvede i redovne provere svih lobista iz Registra transparentnosti, kao i da od njih zahteva proveru veza sa trećim zemljama.

Od evroposlanika bi moglo da se traži da objave sve sastanke sa trećim stranama u vezi sa izveštajima ili rezolucijama EP i prijave sva putovanja u inostranstvo.

Navodi se da je potrebno ponovo izgraditi poverenje građana u evroposlanike koji ih predstavljaju.

Ipak, mnogi od predloga odnose se na ono što je dostižno EP. Naime, evrposlanici su ranije tražili novo, nezavisno etičko telo, ali bi to zahtevalo predlog Evropske komisije. Teško ostvarivi su i neki drugi predlozi, uključujući planove da se lobisti nateraju da objave ugovore i svoje aktivnosti sa stranim vladama i akterima.

Ostale planirane mere uključuju zahtev evroposlanicima da se izjasne o nepostojanju sukobu interesa pre nego što postanu izvestioci ili izvestioci iz senke o nekom pitanju.

Bivši evroposlanici takođe će morati da sačekaju da prođe određeni vremenski period pre nego što počnu da lobiraju u Parlamentu i više neće moći da imaju stalne propusnice za ulazak u EP, niti da omogućavaju ulazak drugim ljudima.

Dobar početak ali...

Mecolin portparol rekao je za EURACTIV da postoji "puna podrška" za predloge predsednice EP.

Međutim, pregovori su još u početnoj fazi i političke grupe u EP očekuju dodatne mere na prvi predlog.

Predsednik EPP Manfred Veber rekao je za EURACTIV da predlog predstavlja "korak u dobrom pravcu" ali da mora da se uradi više.

On je takođe optužio grupu socijaldemokrata (S&D), čijih je nekoliko članova upleteno u Katargejt, da nisu primenili "politiku nulte tolerancije u borbi protiv korupcije".

Predsednica S&D Irace Garsija Peres u saopštenju je navela da su u EP "imali dobre razgovore" i da grupa sarađuje u istrazi Katargejta.

"Odlučni smo da radimo sa ostalim grupama na ponovnoj izgradnji poverenja građana i ispravljanju učinjene štete", dodala je Peres.

Izvor u grupu liberala Obnovimo rekao je za EURACTIV da podržavaju predlog. "Insistiramo na unapređenju etičkog tela", dodao je izvor.

Kako će se stvari dalje odvijati, ne zasvisi samo od EP, već i od drugih institucija. Prema grupi Obnovimo, u EP postoji politička volja da se pitanje "reši pre leta".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP