Finska je izabrana za zemlju u kojoj će se nalaziti prve strateške rezerve EU hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog (CBRN) materijala koje će finansirati Evropska komisija i koje treba da budu kompletirane do 2026.

Rezerve će uključiti opremu za ličnu zaštitu, lekove, vakcine, medicinske uređaje i opremu, antitela za slučaj CBRN nesreća. Čuvaće se na tajnim lokacijama širom Finske.

Projekat će finansirati Komisija sa 242 miliona evra i planirano je da prve količine zaliha budu na raspolaganju do 2024.

Upotreba velike količine lekova i antidota koji se koriste u CBRN incidentima je retka. Međutim, ako bude potrebe, cilj je da se uskladišteni materijal pošalje u područje katastrofe ili krize u roku od 12 časova od prihvatanja ponude pomoći, preneo je EURACTIV.com.

EU je 2019. unapredila svoj Mehanizam civilne zaštite i pokrenula rescEU, čiji će deo biti rezerve CBRN u Finskoj, radi zaštite od katastrofa i upravljanja rizicima.

"Ruska agresija na Ukrajinu potvrdila je potrebu jačanja spremnosti CBRN na nivou EU. Zato će rezerve CBRN u rescEU obezbediti EU značajnu sigurnost omogućavanjem brzog i koordinisanog odgovora na nivou EU", navodi se u saopštenju evropskog komesara za upravaljanje krizama Janeza Lenarčiča.

Projekat će sprovoditi ministarstva unutrašnjih poslova i za socijalna pitanja sa Finskim institutom za zdravlje i socijalnu zaštitu, Nacionalnom agencijom za vanredne situacije i Agencijom za nuklearnu bezbednost.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com