Socijalna potrošnja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u 2022. procenjuje se na oko 21% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na 22% u 2021. i 23% u 2020.

Rast socijalnih rashoda prema BDP u 2020. u najvećoj meri (više od 80%) bio je rezultat povećanje potrošnje a ne smanjenja BDP zbog panedmije kovida.

Najveći rast javnih socijalnih rashoda prema BDP od 2019. do 2020. registrovali su Kanada, Španija i SAD, za više od šest procentnih poena, saopštio je OECD.

Istovremeno je rast manji od jednog procentnog poena zabeležen u Danskoj, Mađarskoj i Švedskoj.

U proseku, širom OECD isplate starosnih i porodičnih penzija (7,7% BDP) i zdravstvo (5,8% BDP) predstavljaju najveći deo javne socijalne potrošnje.

Sa više od 15%, javna potrošnja na penzije najveća je u Grčkoj i Italiji a najmanja u Čileu. Island, Irska, Južna Koreja i Meksiko troše oko 3% BDP za javne penzije.

S druge strane, u Francuskoj, Nemačkoj, Japanu i SAD javni rashodi za zdravstvo premašuju 8% BDP dok su u Meksiku, Holandiji i Švajcarskoj ispod 3%.

Privatna socijalna potrošnja, uglavnom zdravstveno osiguranje i penzije, vredi u OECD u proseku 3,1% BDP, saopštila je ta organizacija.

Sa nivoom od oko 12-13% BDP, privatna socijalna potrošnja u 2019. bila je najveća u Holandiji i SAD.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: OECD