Grčka vlada je parlamentu prosledila nacrt zakona koji zabranjuje da kriminalne organizacije pod maskom političkih partija učestvuju na izborima.

Portparol grčke vlade Janis Ikonomu je rekao da će zakon posebno proširiti postojeću regulativu, prema kojoj je osobama koje su osuđene za određena dela kojima se dikredituje država neće smeti da budu u rukovodstvu političkih partija.

To se, prema rečima portparol, neće odnositi samo na fiktivno vođenje stranaka, nego i na realni uticaj i moć u partijama, saopštila je vlada u Atini.   

Prema pisanju atinskog dnevnika Katimerini od 3. februara, zakon u prvom redu treba da spreči da na izborima učestvuje nova partija Grci otadžbine  koju je iz zatvora osnova Ilijas Kasidijaris.

Kasidijaris je bio jedan od lidera neonacističke partije Zlatna zora i uhapšen je 2020. sa još nekoliko zvaničnika te stranke i optužen za vođenje kriminalne organizacije. Osuđen je na 13 godina zatvora, između ostalog i zbog ubistva, iznude i krivice za nestanak više desetina migranata.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je 2. februara na sednici vlade da su nove odredbe "izuzetno važne za zaštitu demokratije od kriminalnih organizacija i od osoba koje se kriju iza političkih partija.

On je, prema pisanju Katimerinija, naglasio da cilj vladinog poteza nije da suzbije pluralizam ideja, već da zaštiti normalnost i ustavne slobode.  

Katimerini navodi da bi parlament o zakonu trebalo da se izjasni 9. februara, a da se do sada samo opoziciona partija levog centra PASOK pozitivo izjasnila o vladinoj inicijativi.

Izvori iz grčke vlade naglasili su da je vladin predlog u potpunosti u skladu sa grčkim ustavom i sa Evropskom poveljom o ljudskim pravia.

Oni su naglasili da zakon ne krši načelo proporcionalnosti, pošto neće sprečavati nikoga da se kandiduje na izborima za parlament, čak ni ako je izvršio neko teže krivično delo protiv države, nego samo ako su takve osobe u rukovodstvu stranaka u ime kojih se kandiduju.

Portparol Ikonomu je na brifingu za novinare rekao da je sve to u skladu sa grčkim ustavom, koji propisuje da delovanje stranaka mora da služi slobodnom funkcionisanju demokratskih institucija države.

Ocenu o kršenju tog načela donosiće ustavni sud u trenutku kada stranke predstave svoju strukturu i izborne kandidate.    

Ikonomu je objasnio da odredbe neće biti neustavne i zato što neće sprečavati da na izborima učestvuju kandidati kojima je izrečena prvostepena presuda, nego će samo zabraniti njihovo učešće u stranačkom rukovodstvu, a neće se baviti ni karakteristikama ili ideologijom neke partije.

Dužnost je svih nas, dužnost je svih političkih snaga u zemlji da iskoristimo sve ustavne mogućnosti kako se ne bi ponovili neki nesrećni događaji iz naše političke prošlosti i da oni koji zloupotrebljavaju demokratiju ponovo dobiju šansu, zbog tolerancije koju sama demokratija pokazuje prema njima, rekao je Ikonomu.

"Vreme je za odgovornost i za zajdnički odgovor svih nas", rekao je Ikonomu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay