Ukrajina je iz biblioteka povukla oko 19 miliona knjiga koje su napisane na ruskom jeziku ili su iz doba Sovjetskog Saveza.

Ukrajinska poslanica Evgenija Kravčuk, zamenica parlamentarnog odbora za humanitarnu i informativnu politiku, izjavila je da je od 19 miliona knjiga koje su povučene do novembra 2022. godine 11 miliona napisano na ruskom.

“Neke knjige na ukrajinskom jeziku iz sovjetske ere su takođe otpisane”, rekla je Kravčuk 6. februara, prema saopštenju koje je objavljeno na sajtu Vrhovne Rade.

Kravčuk je dodala da ima preporuka da se uklone i knjige čiji su autori podržali oružanu agresiju protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Za sada nije poznato šta je urađeno sa knjigama koje su povučene iz bibiloteka.

Posle ruske aneksije Krima 2014. godine Kijev je sve više ograničavao upotrebu ruskih knjiga. Taj proces takozvane “derusifikacije” se ubrzao posle invazije u februaru prošle godine.

Ukrajina je sredinom 2022. ograničila distribuciju ruskih knjiga, nastojeći da prekine kulturne veze dve susedne zemlje i da poništi politiku za koju vlasti u Kijevu kažu da vekovima potiskuje ukrajinski identitet.

“Generalno, odnos knjiga na ruskom i ukrajinskom jeziku u našim bibilotekama je veoma žalostan”, rekla je Kravčuk, dodajući da je neophodno što pre obnoviti fondove i kupiti knjige na ukrajinskom.

Prema njenim rečima, oko 44% knjiga u ukrajinskim bibliotekama je napisano na ruskom jeziku, a ostale knjige su na ukrajinskom ili jezicima zemalja članica Evropske unije.

Ukrajinski je jedini službeni jezik u zemlji. Oko polovine stanovnika govori uglavnom ili samo ukrajinski jezik, a oko 30% govori uglavnom ili samo ruski, prema istraživanju koje je 2019. sproveo Međunarodni institut za sociologiju u Kijevu.

Većina Ukrajinaca govori ruski, ali Rusi koji ne znaju ukrajinski teško razumeju taj jezik.

Ruski jezik i dalje ima veliku ulogu u biznisu, kulturi i medijima. Njegova upotreba se, međutim, sve više ograničava iako se i dalje u velikoj meri govori u mnogim gradovima, uključujući Kijev. Prema zakonu, u preduzećima i institucijama obavezno je da se koristi ukrajinski jezik.

Izvor: Reuters

Foto: Pixabay.com