Novi nemački zakon o zaštiti uzbunjivača i čuvanju njihove anonimnosti nije prošao u gornjem domu parlamenta, Bundesratu, gde je konzervativna većina ocenila da ide dalje od onog što traži Evropska unija i da otvara vrata za zloupotrebe, pišu nemački mediji.

Cilj zakona, koji je poslanički dom Bundestag usvojio još u decembru a Bundesrat odbacio 10. februara, jeste da ljude koji ukažu na protivzakonitu ponašanje u preduzećima ili javnim ustanovama zaštiti od mobinga, otkaza i drugih represalija.

Zakon reguliše zaštitu uzbunjivača koji nadležne obaveste o prevarama, korupciji, ali i o kršenju propisa o zaštiti životne sredine, propisa o bezbednosti namirnica, prenose mediji pisanje nemačke agencije dpa.

Cilj zakonodavca bio je da se olakša i otkrivanje nedovoljne zaštite podataka o ličnosti, kao i kršenje pravila o držanju životinja na poljoprivrednim imanjima.

Jedna od spornih tačaka, jeste zaštita uzbunjivača koji ukažu na ekstremne protivustavne stavove državnih službenika, čak i ako nisu počinili neko konkretno krivično delo.  

"Želimo da stavovi protiv ustavnog uređenja nekih državnih službenika ne izađu na videlo tek kada sa otkriju planovi za oružani državni udar", izjavio je ranije član vladajuće stranke Zelenih Til Štefen.

On je rekao da uzbunjivači mogu da pomognu da se to blagovremeno prepozna, i da je to pravi odgovor i u svetlu velike policijske operacije u Nemačkoj krajem prošle godine protiv ekstremih desničara koji su planirali da oružanim putem osvoje vlast.

Tada je potvrđeno i da je među  uhapšenima bio najmanje jedan aktivni pripadnik vojske, a da je veze sa desničarskim krugovima održavao i jedan sudija.

Zakon bi trebalo umnogome da olakša anonimno prijavljivanje nepravilnosti i anonimnu komunikaciju sa uzbunjivačima preko posebnih internih kanala koje bi uspostavile državne institucije i preduzeća.

Zaposleni u javnim službama, ali i drugi uzbunjivači koji se plaše da neku nepravilnost prijave preko takvih internih kanala, moći će direktno i uz očuvanje anonimnosti da se obrate posebnoj kontakt tački koja će biti osnovana pri ministarstvu pravde, predviđa predlog zakona.

Obaveza čuvanja profesionalne tajne u zakonu je zadržana za lekare, stomatologe, apotekare i predstavnike nekih drugih profesija iz oblasti zdravstva. Obaveze se oslobađaju veterinari, ako je u pitanju kršenje propisa kojima se štiti dobrobit životinja koje se uzgajaju na farmama u komercijalne svrhe.

Nemačka vlada novim zakonom sprovodi i jednu obavezujuću direktivu Evropske komisije, koju je još u decembru trebalo da inkorporira u nacionalno zakonodavstvo.

Za razliku od Bundestaga u kojem većinu imaju tri stranke vladajuće koalicije, socijaldemokrate (SPD), Zeleni i liberali (FDP), u Bundesratu je zastupljeno 16 nemačkih pokrajina, koje u zavisnosti od veličine imaju tri do šest glasova.

Ministar pravde Bavarske Georg Ajzenrajh, iz konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU) ocenio je da predlog zakona u sadašnjem obliku daleko prevazilazi ono što zahteva direktiva EU i da će preko svake potrebe opteretiti mala i srednja preduzeća.   

Njegov kolega iz pokrajine Hesen i sestrinske Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Roman Posek upozorio je da planirani anonimizirani kanali uzbunjivanja kriju i opasnost zloupotrebe. "Nema svaki uzbunjivač dobre namere", rekao je Posek.

Međutim, jedno istraživanje pokazalo je da je u Nemačkoj 2021. godine stigloe manje informacija od uzbunjivača nego u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, i da je bilo jako malo zloupotreba takvog načina ukazivanja na nezakonitosti, objavio je tada list Handelsblat. Istraživanje tehnološke firme EQS  bilo je fokusirano na uzbunjivače iz privrede.

Po parlamentarnoj proceduri, nacrt zakona bi trebalo da bude upućen u odbor za posredovanje, u kojem predstavnici oba doma treba da nađu kompromisno rešenje.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Bundesrat | Frank Bräuer