Minimalna mesečna zarada u Luksemburgu će posle dve indeksacije početkom ove godine premašiti 3.000 evra, piše rtl.lu.

Posle povećanja od 3,2% na početku godine, od 1. februara će minimalna plata za nekvalifikovane radnike biti 2.447 evra bruto a za kvalifikovane 2.936 evra.

Nova indeksacija planirana je za 1. april, kada će socijalna minimalna zarada biti povećana za 2,5%, i minimalac će stići do jedinstvenog nivoa u Evropi, osim u Švajcarskoj, gde varira od kantona do kantona.

Tako će zaposleni u Luksemburgu ako se smatra nekvalifikovanim dobijati minimalnu zaradu od 2.508 evra bruto odnosno 3.009 evra ako je kvalifikovani radnik.

Za deset godina minimalna zarada u Luksemburgu povećana je za više stotina evra. Tako je u januaru 2013. bila 1.874 evra bruto za nekvalifikovane i 2.249 evra za kvalifikovane radnike.

Međutim, minimalna zarada je samo jedna komponenta na koju deluje indeksacija. Naime, indeksacija se odnosi na sve socijalne parametre, poput porodičnih dodataka i penzija.

Indeksacija se odnosi i na medicinsku negu, piše rtl.lu i navodi da to znači da će od 1. aprila konsultacije kod lekara opšte prakse poskupeti sa 54,90 na 56,30 evra.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta